Çin'e uzanacak doğal gaz boru hattında sıkıntı var!

Ajans Bizim
Moğolistan Çin Rusya Doğal gaz
Çin'e uzanacak doğal gaz boru hattında sıkıntı var!
Fotoğraf: DepoPhotos

Moğolistan Başbakanı L. Oyun-Erdene, Rusya'nın Çin'e bu yıl başlaması beklenen yeni Sibirya'nın Gücü-2 doğal gaz boru hattının inşaatının ertelenebileceğini söyledi.

Financial Times'ın haberine göre, Rusya, Kuzey Rusya'dan Moğolistan üzerinden Çin'e yılda 50 milyar metreküp gaz taşıyacak yeni bir boru hattı inşa etmek için görüşmeler yürütüyordu. Bu rakam neredeyse 2022'de hasar gören Baltık Denizi'nin altından geçen ve şu anda atıl durumda olan Kuzey Akım-1 boru hattı kadar.

Gazeteye konuşan Başbakan, Çin ve Rusya'nın devasa projenin temel detayları üzerinde henüz anlaşmaya varamadığını belirterek, son iki yılda rekor seviyeye ulaşan küresel gaz fiyatlarının görüşmeleri zorlaştırdığını söyledi.

Sibirya'nın Gücü-2 boru hattını  işletecek olan Gazprom, 2030 yılına kadar gaz sevkiyatına başlamayı hedeflediğini açıkladı. Ancak fiyatlandırma da dahil olmak üzere kilit konularda anlaşmaya varılması zor görünüyor.

Moğolistan Başbakanı Oyun-Erdene, "Bu iki tarafın ekonomik çalışmalar konusunda daha detaylı araştırma yapmak için hala zamana ihtiyacı var. Çin ve Rus tarafları hala hesaplamalar ve tahminler yapıyor ve ekonomik faydalar üzerinde çalışıyorlar" dedi.

Rusya, yaklaşık iki yıl önce Ukrayna'yı işgal etmesinden bu yana Avrupa'daki gaz satışlarının çoğunu kaybetmesini telafi etmek için Çin'e tedariki artırıyor. Bu da Batılı devletlerin Moskova'ya yaptırım uygulamasına ve Rus enerjisine olan bağımlılığı azaltmasına yol açtı.

Rusya Başbakan Yardımcısı Viktoria Abramchenko, geçen yıl, Rusya'nın Çin'e gaz bağlantısının Moğolistan kısmının inşasına 2024'ün ilk çeyreğinde ya da ilk yarısında başlanabileceğini açıklamıştı.