Çin'den 5 ülke ile deniz tatbikatı: "Bölgesel barış ve istikrarın korunması" mesajı

Çin Tayland Dünya haberleri Gündem haberleri
Çin'den 5 ülke ile deniz tatbikatı: "Bölgesel barış ve istikrarın korunması" mesajı

Çin, ASEAN üyesi 5 ülke ile birlikte ortak tatbikat yapacağını duyurdu. "Aman Youyi 2023" tatbikatı "bölgesel barış ve istikrarın korunması için ülkeler arasında askeri güveni derinleştirme" amacı ile gerçekleştirilecek.

Çin, Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) üyesi 5 ülke ile kara sularında, terörle mücadele ve deniz güvenliğine ilişkin ortak tatbikat yapacağını bildirdi.

Çin Savunma Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, "Aman Youyi 2023" tatbikatı, bu ayın ortasından sonuna dek, ülkenin güneyindeki Guangdong eyaletinin Canciang şehri kıyısı ve açıklarında gerçekleştirilecek.

Terörle mücadele ve deniz güvenliği alanlarında operasyon kabiliyetini artırmayı amaçlayan tatbikata, Çin'in yanı sıra ASEAN üyeleri Malezya, Tayland, Vietnam, Kamboçya ve Laos'tan ordu ve donanma birlikleri katılacak.

"BARIŞ VE İSTİKRARIN KORUNMASI"

Tatbikat, "katılımcı ülkelerin kentlerde ve denizde terörizm ve korsanlıkla mücadele kabiliyetini artırmayı" ve "bölgesel barış ve istikrarın korunması için ülkeler arasında askeri güveni derinleştirmeyi" amaçlıyor.

Aman Youyi tatbikatları ilk kez Çin ve Malezya tarafından başlatılmıştı. 2014'te Kuala Lumpur'da masaüstü muharebe senaryolarının çalışıldığı ilk tatbikatın ardından Malezya, 2015 ve 2016'daki saha tatbikatlarına ev sahipliği yapmıştı.

3 ÜLKE İLK KEZ KATILACAK

2016'daki tatbikatta gözlemci olan Tayland, 2018'de ev sahipliğini üstlenmişti.

Bu yıl 5'incisi Çin'in ev sahipliğinde düzenlenecek tatbikata, Vietnam, Kamboçya ve Laos ilk defa katılacak.

MOSKOVA'DA ASKERİ ÇİN-RUSYA GÖRÜŞMESİ

8 Kasım tarihinde Moskova'da Çin Merkez Askeri Komisyonu Başkan Yardımcısı Cang Youşia başlığındaki heyetin gerçekleştirdiği ziyaret kapsamında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile görüştü.

Cang Youşia ve beraberindeki heyet, başkent Moskova'ya bir ziyaret gerçekleştirdi. Cang, ziyaret çerçevesinde Rusya Devlet Başkanı Putin ve Savunma Bakanı Şoygu ile görüştü.

Putin, görüşmede yaptığı açıklamada, Rusya ile Çin arasındaki ilişkilerin "dostane", "yapıcı" ve "stratejik" olduğunu belirterek, "Rusya ile Çin, Soğuk Savaş dönemindeki gelişmeleri örnek almıyor ve herhangi bir askeri ittifak kurmuyor. Çin ile etkileşimimiz, yapıcı ve uluslararası durumun istikrara kavuşturulması konusunda ciddi bir faktör." ifadesini kullandı.

İki ülke arasında ekonomi ve ticaret alanındaki ilişkilerin de geliştiğini vurgulayan Putin, askeri teknik alanındaki işbirliğinin değer kazandığını dile getirdi.

 

Kaynak: AA