İki gemi çarpıştı! Ülkeler birbirine girdi!

Ajans Bizim
Gemi kazası Çin Filipinler
İki gemi çarpıştı! Ülkeler birbirine girdi!
Fotoğraf: Depo Photos (Temsilidir)

Çin ve Filipin bayraklarını taşıyan gemiler Güney Çin Denizinde çarpıştı. Oldukça gergin bir ortamda yaşanan bu son olay, her iki ülkenin de diğerini kazanın arkasında olmakla suçladığı bir başka diplomatik tartışmaya yol açtı.

Pekin, birçok komşu ülkenin kıyılarına yakın sular ve adalar da dâhil olmak üzere Güney Çin Denizindeki ada ve resiflerin büyük bir kısmında hak iddia ediyor. 

Ülke, 2016 yılında uluslararası bir mahkemenin bu iddiayı yasal dayanağı olmadığı gerekçesiyle reddeden kararını tamamen görmezden geldi. Bunun sonucunda Pekin ve Manila arasındaki gerilim son aylarda Güney Çin Denizinde yaşanan bir dizi çatışmayla daha da arttı.

Yeni olay Filipin adası Palavan'ın 140 kilometre batısındaki Sabina mercan adası yakınlarında meydana geldi. 

Devlet televizyonu CCTV'nin Çin sahil güvenlik sözcüsü Gan Yu'dan aktardığına göre, “Çin tarafından defalarca yapılan uyarılara rağmen, Filipin gemisi 4410 kasıtlı olarak Çin gemisi 21551 ile çarpıştı”. 

Manila'ya göre, bu Pekin'in, her iki tarafın da birkaç aydır sahil güvenlik gemilerini

konuşlandırdığı ve Filipinler'in Çin'in yapay bir ada inşa etmek üzere olduğundan korktuğu bölgedeki ilk düşmanca eylemiydi. 

Filipin Sahil Güvenlik sözcüsü Tuğamiral Jay Tarriela, Çin gemisinin ilk çarpışma sırasında BRP Bagacay adlı Filipin gemisinin gövdesinde bir delik açtığını, daha sonra bir başka çarpışmanın gemiyi deldiğini ve korkuluklarına zarar verdiğini söyledi.

Çin tarafı, Manila'yı “profesyonelce olmayan ve tehlikeli” bir manevra yapmakla suçladı. Manila, BRP Bagacay'ın gövdesindeki deliği ve gemilerdeki hasarı gösteren görüntüler yayınladı. 

CCTV tarafından yayınlanan görüntülerde, Pekin tarafından Filipin bayrağı taşıdığı tespit edilen bir gemi, yoluna devam etmeden önce iskele tarafında bir Çin gemisiyle çarpışırken görülüyor.