Kanarya Adalarında mavi deniz ejderi paniği: Dokunmayın!

Ajans Bizim
İspanya
Kanarya Adalarında mavi deniz ejderi paniği: Dokunmayın!
Fotoğraf: Depo Photos

İspanya'nın Kanarya Adalarında, mavi deniz ejderinin birkaç örneğinin bulunmasının ardından en az bir plaj yüzmeye kapatılmak zorunda kaldı. 

Yerel yetkililer, mavi deniz ejderinin Los Dos Roques bölgesindeki Galdar'da ortaya çıkmasından bu yana bölge sakinlerinden bunları görünce cankurtaranlara bildirmelerini istedi.

Latince adı Glaucus atlanticus olan mavi deniz ejderi, denizin derinliklerinden gelen bir yaratığı andıran elektrik mavisi ve gri rengi sayesinde kolayca tanınabiliyor. 

Su yüzeyinde yüzen bu yumuşakçanın boyu genellikle 2 ila 3 santimetre arasında değişiyor. Doğal yaşam alanı açık deniz olmasına rağmen, halihazırda Gran Canaria'nın kuzey kıyısında olduğu gibi bazen kıyıya vurabiliyor.

Çoğunlukla fizyolojiklerle beslenen mavi deniz ejderi, zehri uzuvlarında depolar. Ancak bu canlı sadece kendini tehdit altında hissettiğinde saldırır. Galdar belediye meclisi, sokulması halinde hissedilen acının denizanası ile aynı olduğunu belirtti.

Glaucus atlanticus'un zehri cildi tahriş edebilir ve bazı durumlarda ciddî anafilaktik şoka neden olabilir, bu nedenle yerel yetkililer insanları ona dokunmamaları veya yanına yaklaşmamaları konusunda uyarıyor.

Anafilaktik şok, ciltte döküntüler, kaşıntı, döküntü, kabarıklık ve şişlikler olarak kendini belli ediyor. Buna ek olarak, nabız hızında anormallik, burun akıntısı, bayılma, baş dönmesi, düşük tansiyon ve nefes darlığı da görülebiliyor.