Çin, Rusya'nın ayağına basıyor: Afrika'da açgözlülüğün kitabı yeniden yazılıyor!

Askeri teknoloji Çin Rusya Afrika
Çin, Rusya'nın ayağına basıyor: Afrika'da açgözlülüğün kitabı yeniden yazılıyor!

Çin'in Afrika ülkelerine silah satışlarını arttırmak için Ukrayna'daki savaştan faydalanıyor. Fransızca konuşulan Afrika ülkelerine yönelen Çin, müttefiki Rusya'nın da ayağına basıyor.

Çin askerî sanayinin ekonomik fırsatçılığına işaret eden bu eğilim, aynı zamanda Pekin'in etki alanını genişletmek için yeni araçlar kullanmasına da olanak tanıyor.

Çin'in en büyük silah üreticisi, artık Senegal'de bir dayanak noktasına sahip. 

Hong Kong’da yayımlanan South China Morning Post haberine göre, dünyanın en büyük yedinci askerî teçhizat üreticisi olan Norinco, Dakar'da bir satış ofisi açtı.

Norinco’nun ağustos ayı başında Batı Afrika'daki genişleme planlarını ilk haber yapan medya kuruluşlarından biri olan Military Africa web sitesine göre, ofis açılması, Mali ve Fildişi Sahili'nde daha kalıcı bir varlık göstermeyi planlayan Çinli dev firma için sadece ilk adımı oluşturuyor.

Bazı Çin medya organları da Çin askerî-endüstriyel kompleksinin Afrika kıtasına yönelik artan iştahına dikkat çekerek, bu çabaların, Pekin'in Afrika ülkeleriyle daha fazla güvenlik iş birliği yapma isteğinin bir başka örneği olduğunu belirtti.

Uzmanlar, Çin'in sadece son on yılda Afrika ülkelerinin önemli bir silah tedarikçisi haline geldiğini belirtiyor. Pekin, 2022'de Rusya tarafından geçildikten sonra kıtadaki en büyük üçüncü (Rusya ve ABD'nin ardından) ve Sahra altı Afrika'daki en büyük ikinci silah ihracatçısı haline geldi. 

Senegal'in seçilmesi, Çinli silah tüccarlarının ve dolayısıyla Pekin'in Afrika’da kendilerine daha fazla güvendiklerini de ortaya koyuyor. 

Norinco ve diğer Çinli gruplar, şimdiye kadar sadece Angola ve Nijerya gibi Çin ile güçlü tarihî ya da ticarî bağları olan ülkelerde ofis açmışlardı. 

Rusya'nın sahasında mı? 

Bu kez Çin'in hedefindeki ülkeler olan Senegal, Fildişi Sahili ve Mali, tarihsel olarak Fransız nüfuz bölgesine ait. 

Gözlemciler, Pekin’in şimdiye kadar sadece dil engeli nedeniyle dikkatle kaçındığı Afrika'nın bu bölümüne girme çabasında olduğuna dikkat çekiyor. Ancak Fransa, Senegal ve Fildişi Sahili'nde hâlâ önde gelen silah ihracatçısı konumunda bulunuyor.

Dahası, Fransızca konuşulan Afrika, Rusya için de öncelikli bir hedef ve Wagner grubu, Moskova'nın emriyle, bu ülkelere silah satışlarını artırmaya çalışıyor. Çin, bu alana girerek, mevcut "müttefikinin" ayağına basıyor gibi görünüyor. 

Gözlemciler, bu durumun, Ukrayna'daki savaş nedeniyle oluşan Çin-Rusya yakınlaşmasının niteliğinin yanıltıcı olmaması gerektiğini düşünüyor. Çin, Moskova’nın zayıflamasıyla Batı’nın güçlenmesini önlemek için Rusya’ya yardım ediyor, ancak aynı zamanda Pekin Rusya'ya iyilik yapmıyor ve Rusların Afrika’daki pazar payına göz dikiyor.

Gözlemciler, Norinco'nun Senegal'e gelişinin "Çinli grupların fırsatçılığını ve herhangi bir ticarî boşluğu doldurma yeteneklerini" gösterdiğini belirtiyor.

Batı Afrika'daki Fransız etkisi gerçekten de zayıflıyor, ancak Rusya'nın silah ihraç etme kabiliyeti de "Ukrayna'daki savaşın başlamasından sonra uygulanan uluslararası yaptırımlar nedeniyle” zarar görüyor.

Gözlemciler, Ukrayna'daki savaşın, Rusya'nın silah ihraç ettiği Afrika'da Çin'in pazar payı kazanmasını sağlayacağını belirtiyor. Ancak Rusya, halihazırda ağır yaptırımlara maruz kalmasına rağmen 2022 yılında Afrika'ya silah ihracatını arttırmayı başardı.

Ukrayna savaşının sonucu

Çinli gruplar, daha çok çeşitli silah ihraç edebildiği için Pekin de daha girişimci hale geliyor. Bu firmalar, geçmişte ağırlıklı olarak küçük silahlar ve mühimmat satıyordu. Her ne kadar ihracatın çoğunluğunu hâlâ bunlar oluştursa da bu üreticiler artık daha sofistike askeri teçhizat sunmaya başladı.

Örneğin Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Şubat 2023'te, Pekin'den insansız hava aracı satın aldı. Uzmanlara göre, Çin ayrıca, Afrika'ya daha fazla savaş uçağı satmaya başladı. 

Çin’in savaş uçağı satmaya başlaması, Ukrayna'daki savaşın doğrudan bir sonucu oldu çünkü Afrika ülkelerinin başlıca savaş uçağı tedarikçisi olan Rusya, halihazırda kendi iç ihtiyaçlarını karşılamak peşinde koşuyor.

Çinli silah üreticileri de Afrika'da daha girişimci hale geliyor çünkü Pekin'in hedefleri değişti. 

Geleneksel olarak Çin, doğal kaynaklarına da göz diktiği bir ülkeye silah satardı. Çin askerî-endüstriyel kompleksinin Afrika'daki başlıca ticaret ortaklarından ikisi olan Sudan ve Nijerya'ya yapılan askeri teçhizat ihracatı, bu ülkelerin geniş petrol rezervlerine erişimi kolaylaştırdı. 

 

Kaynak: Ajans Bizim

Çin Rusya Afrika silah satışı askeri teknoloji