Çin pandaları nesli tükenmekte olan türden çıkaracak

Çin
Çin pandaları nesli tükenmekte olan türden çıkaracak

Pandalar için 1970'lerden günümüze yapılan nüfus sayımlarında, hayvanların sayısının 1596'dan 1864'e yükseldiği tespit edilirken, Çin, ulusal değer olarak gördüğü pandaları nesli tükenmekte olan hayvanlar arasından çıkaracak

Pandalara, Çin halkı tarafından büyük sempati beslenirken, bu canlılar Çin'in ulusal değeri olarak da görülüyor. Söz konusu canlılar, uzun yıllardır diğer ülkelerle dostluğu pekiştirme, gerginlik yaşanan ülkelerle buzları kırma ve ülke imajını güçlendirme adına büyük rol oynuyor.

Pandalar, Çin'in zaman zaman diplomatik ilişkilerinde de panda diplomasisi olarak öne çıkarken, ilk panda diplomasisi 1957'de Sovyetler Birliği'ne hediye edilen "Pingping" ile başlamıştı.

Çin'in yabancı ülkelere kiraladığı pandaların sayısı ise 50'ye yaklaşıyor.

NESLİ TÜKENMEKTE OLAN TÜRLER ARASINDAN ÇIKARILACAK

Çin Doğa ve Ekoloji Koruma Dairesi Başkanı Cui Shuhong "Vahşi doğadaki panda nüfusu, yaklaşık bin 800'e yükseldi" dedi. Pandalar için 1970'lerden günümüze yapılan nüfus sayımlarında, hayvanların sayısının 1596'dan 1864'e yükseldiği tespit edildi.

Pandaların doğaya adapte olabildiğini vurgulayan Çin Panda Koruma ve Araştırma Merkezi'nden bir personel, "2006'dan beri koruma altındaki pandaları sayısını arttırmayı başardık ve bunlardan yaklaşık dokuzu vahşi doğaya salındıktan sonra hayatta kaldı. Buna rağmen, dev pandalar hala devlet düzeyinde koruma planı kapsamında kalmaya devam ediyor" dedi.

Bununla birlikte Çinli yetkililer, Çin'deki fiili duruma dayanarak dev pandaları nesli tükenmekte olan hayvanlar listesinden çıkarmak için henüz çok erken olduğunu söyleyerek değişiklik konusunda temkinli davrandı.

 

 

Kaynak: Haber Global TV

panda Çin