Çin ile Mısır nasıl yakınlaşıyor? Milyarlarca dolarlık yatırım...
'Kuşak ve Yol' inisiyatifi kapsamında Çin uzun süredir Mısır ile hem ekonomik hem de politik anlamda ilişkilerini geliştirmekte. Çin Dışişleri Bakanı Qin Gang'ın Mısır ziyareti, ülkesinin Mısır'ın inşa ettiği yeni başkentine ve Süveyş Ekonomik Bölgesine yatırımlarını da gündeme getirdi.
İktidarında 10 yılı geride bırakan Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ve Pekin yönetimi için Mısır giderek önem kazanmaya başladı. Çin, başta Mısır olmak üzere Afrika'ya 'Kuşak ve Yol' inisiyatifi kapsamında oldukça büyük yatırım yaptı.
Çin'in yeni Dışişleri Bakanı Qin Gang'ın geçen hafta düzenlediği Afrika gezisi kapsamındaki Mısır ziyareti, iki ülke arasında gelişen ilişkiler açısından yeni bir adım olarak değerlendiriliyor. Ziyaret vesilesiyle Çin'in Mısır'da yürüttüğü Yeni Başkent Projesi ve Süveyş Ekonomi Bölgesi gibi yatırımları da gündeme geldi.
KUŞAK VE YOL İNİSİYATİFİ
'Kuşak ve Yol' inisiyatifi, Çin'in tarihi İpek Yolu ve Deniz İpek Yolu'nu canlandırma projesi olarak geçiyor. Çin bu inisiyatif kapsamında Asya, Orta Doğu ve Afrika ülkeleri başta olmak üzere birçok ülkeye yatırım yapıyor. Bu ülkelere tren hatları, yollar, limanlar, hava alanları, finans merkezleri gibi yapılar inşa ediyor ya da bu inşaatlara finansman sağlıyor. Çin, bunların yanında kendi inşaat şirketlerine iş sahaları yaratırken, inşaat malzemeleri de ihraç etmiş oluyor. Batı'da Çin'in Tarihi İpek Yolu'nu canlandırma girişimini ABD'ye karşı Çin'in lideri olduğu bir Avrasya kurmak olarak tanımlayan uzmanlar mevcut.
Afrika ülkeleri Kuşak ve Yol inisiyatifinin önemli noktaları arasında yer alıyor. Çin'in bu kıtaya yatırımları sonucu Afrika'nın 696 milyar dolarlık dış borcunun yüzde 12'sini Çin'e olan borçlar oluşturuyor.
Çin'de son 30 yıldır her yeni dışişleri bakanının göreve gelince ilk yurtdışı gezisini Afrikaya yapması kıtaya verdiği önemi gösteriyor. Çin'in yeni Dışişleri Bakanı Qin Gang da Etiyopya, Gabon, Benin, Angola ve Mısır'dan oluşan beş farklı ülkeyi ziyaret ettiği ilk uluslararası Afrika gezisini bu hafta tamamladı.
MISIR'IN ÇİN TİCARETİ İÇİN ÖNEMİ BÜYÜK
Qin'in bu gezideki en önemli duraklarından biri de Mısır oldu. Ziyaret, Mısır ekonomisi ve para birimi için istikrarsız bir döneme denk geldi. Mısır para birimi değer kaybediyor ve Kahire geçen ay Uluslararası Para Fonu (IMF) ile 3 milyar dolarlık bir kurtarma paketi üzerinde anlaştı. Çin ve Mısır arasındaki ticaret göz önüne alındığında Mısır'daki ekonomik istikrar Çin için oldukça önemli. Çünkü Kuşak ve Yol inisiyatifinin en önemli kısımlarından biri de Mısır'da bulunan Süveyş Kanalı. Kanal, Çin mallarının Avrupa'ya nakliyesi için çok önemli bir bağlantı görevi görüyor.
Çin Dışişleri Bakanı Qin ziyareti sırasında, Mısır ekonomisini toparlamaya yardımcı olmak amacıyla bu ülkeye Çinli turistlerin gönderileceğinin altını çizdi. Covid-19 kısıtlamaları kapsamında seyahat yasaklarını yeni kaldırmasına rağmen Çin hala pandemi ile mücadele ediyor.
Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenbin ise Pekin'de düzenlediği basın toplantısında, "Yakın gelecekte Çinli turist sayısının ve Mısır'a yapılan uçuşların salgın öncesi seviyeye döneceğine, hatta bu seviyeyi geçeceğine inanıyoruz" dedi.
YENİ KAHİRE VE TEDA
Mısır'ın ayrıca sendeleyen ekonomisini canlandırmak ve devam eden mega projeleri için Çin yatırımlarına ihtiyacı var. Pekin yönetimi, Kahire'nin doğusundaki 59 milyar dolarlık yeni kurulan başkentin finanse ve inşa edilmesine yardımcı oluyor. 'Yeni Kahire' adı altında 30 bin hektarlık alana kurulan bu yeni şehir, 5 milyonluk nüfusa ev sahipliği yapacak. Kahire'deki birçok idari yönetim binası buraya taşınması planlanıyor ve şehir bir finans merkezi olarak tasarlanıyor.
Çin, Mısır'ın Süveyş Kanalı Ekonomik Bölgesi'nde de milyarlarca dolar yatırım yaptı. Pekin, limanlar ve sanayi sitelerinden oluşan bölge içinde Çin-Mısır Süveyş Ekonomik ve Ticari İşbirliği Bölgesi veya TEDA Şehri olarak bilinen bölgeyi inşa etti. Burada, Çin'e ait işletmeler Avrupa, Orta Doğu ve Çin'e ihracat için üretim yapıyor. Bu yatırım ile Pekin yönetiminin 30 binden fazla Mısırlı için iş imkanı yarattığı tahmin ediliyor.
Kaynaklar: Foreign Policy, Bloomberg, VOA
Kaynak: Web Özel