Çin, ABD ile alay etti: Taliban uçaklarınızı salıncağa çevirdi

ABD Afganistan
Çin, ABD ile alay etti: Taliban uçaklarınızı salıncağa çevirdi

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lijian Zhao, Twitter hesabından ABD'ye ait askeri uçakların kanatlarını salıncak olarak kullanan Taliban güçlerini gösteren bir video yayımlayarak, ABD'nin Afganistan'dan çekilmesiyle alay etti.

Daily Mail gazetesinin haberine göre, Zhao söz konusu videoyu paylaşırken, "İmparatorluklar ve savaş makineleri mezarlığı. Taliban onların uçaklarını salıncak ve oyuncaklara çevirdi" ifadelerini kullandı.

 

Afganistan ile 76 kilometrelik bir sınır paylaşan Çin, Kabil'in kontrolünü ele geçirdiğinden beri Taliban ile dostça ilişkiler kurma isteğini dile getirdi.

Dışişleri Bakanlığı'nın bir diğer Sözcüsü Hua Chunying ise, Pekin'in Afgan halkının kendi kaderini tayin etme hakkına saygı duyduğu belirterek, Taliban'ın da Çin ile iyi ilişkiler geliştirme yönündeki umudunu birkaç kez dile getirdiğini vurguladı.

Çinli yetkililer, ABD'nin Afganistan'dan çekilme şeklini aceleci ve sorumsuzca bir adım olarak nitelendirdi.

 

TALİBAN: AFGANİSTAN'IN YENİDEN İNŞASINDA ÇİN YARDIM EDECEK

 Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahid, Afganistan'ın yeniden inşasında Çin'in kendilerine yardım edeceğini söylemiş, Mücahid, Çin ile ilişkileri konusunda, "Pekin, ülkeyi yeniden inşa etmede bize yardım edecek. Bizim ana partnerimiz olacak. Ülkemize yatırım yapma ve yeniden inşa konusunda hazır olması sebebiyle Çin, bizim için temel ve olağanüstü bir fırsatı temsil ediyor." ifadelerini kullanmıştı.

Çin'in "Kuşak Yol" girişimini önemsediklerini dile getiren Mücahid, "Bu proje, antik İpek Yolu'nu yeniden canlandıracak. Ayrıca, Çinliler sayesinde yeniden işletilebilecek bakır madenlerimiz var. Son bir not olarak, Çin, bizim dünya pazarlarına açılışımızı temsil ediyor." yorumunu yapmıştı.

 

Kaynak: Haber Global TV

Çin twitter ABD Taliban Afganistan