Taliban sözcüsünden Penşir açıklaması: Kontrolü ele geçirdik

Afganistan

Taliban, Afganistan'ın Penşir vilayetini tamamıyla kontrolüne aldığını söyledi.

Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahid, Penşir'de silahlı grupların çatı örgütü Afganistan Halk Direniş Cephesi'nin yenilgiye uğratıldığını ve Penşir vilayetinin kendi kontrolleri altına geçtiğini açıkladı.

Mücahid, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Penşir'deki son gelişmeler hakkında bilgi verdi.

Taliban sözcüsünden Penşir açıklaması: Kontrolü ele geçirdik - Resim : 1

"Düşmanın son yuvası Pencşir vilayeti de tamamen fethedilmiştir." ifadesini kullanan Mücahid, yayınladığı yazılı metinde Penşir'in ele geçirilmesiyle ülke genelinde savaşın tamamen sona erdiğini kaydetti. 

Eski Savunma Bakanı Ahmed Şah Mesud'un oğlu Ahmed Mesud'un liderliğini yaptığı Afganistan Halk Direniş Cephesi, Taliban'ın Kabil'i ele geçirdiği 15 Ağustos sonrasında ülkede yeni kurulacak sistem yönetimine dair Taliban'dan bazı taleplerde bulunmuştu. Yapılan görüşmelerde sonuç alınmamış ve Taliban silahlı güçlerini bu bölgeye intikal ettirmişti. Yaklaşık bir haftadır çıkan çatışmalarda her iki tarafın da ağır kayıplar verdiği belirtiliyor.

KABİL HAVALİMANI EN KISA ZAMANDA RUTİN FAALİYETİNE BAŞLIYOR

Kabil'deki Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı'ndaki çalışmaların sürdüğünü belirten Mücahid, "Katar, Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden teknik ekipler, Kabil havalimanını yeniden kullanıma hazırlamak için çalışmalarına devam ediyor. ABD güçleri çekilmeden önce havalimanına ağır hasar verdiler. Bu da işgalcilerin Afgan halkıyla olan düşmanlığının son göstergesiydi." ifadelerini kullandı.

Havalimanı yeniden yapılırken, insani yardımın da gelmeye devam ettiğini açıklayan Mücahid, birçok ülkenin taahhütte bulunduğunu ve diğer ülkelerin de insani yardımda bulunmalarını umduklarını söyledi.

 "ÇİN'İN YENİ AFGAN HÜKÜMETİNİ TANIMASINI BEKLİYORUZ"

Çin'le ilişkilerine değinen Sözcü, "Çin ile iyi ilişkilere sahibiz. Çin'in kalkınma için Afganlarla iş birliği yapmasını istiyoruz. Afganistan'ın kalkınmasında Çin'in yardımına ihtiyacımız var, Afgan hükümetini tanımasını bekliyoruz." şeklinde konuştu.

"TÜM DEVLETLERİN DOSTLUK ELİNİ UZATMALARINI İSTİYORUZ"

Afganistan'da kurulacak yeni devletin resmen tanınmasını beklediklerini dile getiren Mücahid, "Bu tüm Afgan milletinin hakkıdır. Eğer Afganistan hakkında endişesi olanlar varsa, bunu diplomatik yollarla çözmek daha kolay olacaktır, başka bir kriz oluşturacak yola gitmemelidirler. Tüm devletlerin bize dostluk elini uzatmalarını ve büyükelçiliklerini açmalarını istiyoruz. Tüm dünyayla iyi ilişkiler kurmak istiyoruz." dedi.

"KADINLARIN TALEPLERİNE KULAK VERİYORUZ"

Kadınların hak talepleriyle ilgili soru yanıtlayan Mücahid, şunları söyledi:

"Kadınlar bizim toplumumuzun önemli bir parçasıdır. Taleplerine kulak veriyoruz. Henüz hükümet kurulmadığı ve konuyla ilgili yetkililer belirlenmediği için taleplerine cevap verilemiyor. Biraz sabretsinler, kurumlar yerleşince isteklerine yanıt verilecektir."

Taliban'ın 15 Ağustos'ta Kabil'de kontrolü ele almasından sonra bazı kadınlar temel haklarının korunması için gösteriler düzenlemişti.

 

PENŞİR HAKKINDA

Kuzey İttifakı'nın kurulduğu Penşir, Başkent Kabil'e 125 kilometre mesafede bulunuyor.  Afganistan işgal edilirken ne İngiltere'nin ne de Sovyetler Birliği'nin hakimiyetine girdi.

Yabancı işgale karşı direnişin hep kalesi oldu. Taliban'ın giremedğiği tek bölge konumunda. Bölgede çoğunluğu Tacik olmak üzere alevi Türkmenler, Hazara ve Özbeklerden oluşan yaklaşık 150 bin kişi yaşıyor.

Kaynak: Haber Global TV

son dakika son dakika haber Afganistan Taliban Dünya haberleri