ChatGPT'den sahte haberler yaydığı iddia edilen İranlı hesaplar yasaklandı

Ajans Bizim
ChatGPT İran abd seçimleri
ChatGPT'den sahte haberler yaydığı iddia edilen İranlı hesaplar yasaklandı
Reuters

OpenAI, yaklaşan ABD başkanlık kampanyası hakkında sosyal medya sitelerinde sahte haberler yaydığından şüphelenilen İranlı bir ekiple bağlantılı ChatGPT hesaplarını yasakladı.

Söz konusu hesapların ChatGPT'yi sosyal medya platformlarında paylaşmak üzere uzun makaleler ve her iki aday hakkında kısa sosyal yorumlar üretmek için kullandıkları belirtildi.

Ancak yayınlanan bir uyarıya göre, çeşitli web sitelerinde yayınlanmasına rağmen, etki operasyonu “anlamlı bir kitle katılımı sağlamış gibi görünmüyor”.

OpenAI sahte paylaşımları, Tahran destekli bir grup olan Storm-2035'e atfetti. Bu grup ve diğer İranlı gruplar seçimlere müdahale etmeye devam ederken Microsoft da geçen hafta bu konuda alarm vermişti.

Google'ın tehdit avcıları, Donald Trump'ın yeniden seçim kampanyasından verilerin sızdırılmasına yol açan saldırılardaki son artışın ardından İran'ın siber etki faaliyetlerine ilişkin istihbarat yayınladı.

Yapay zeka kuruluşu toplamda X'te 12 ve Instagram'da bir hesabın bu gizli etki operasyonuna dahil olduğunu tespit ettiğini açıkladı. ABD başkanlık seçimlerinin yanı sıra,uydurma haber ve yorumlar Gazze'deki çatışmayı, İsrail'in Olimpiyatlara katılımını ve diğer siyasi konuları da kapsıyordu. 

OpenAI’den yapılan Cuma açıklamada, “İlk iş akışı, hem ilerici hem de muhafazakar haber kuruluşları gibi davranan beş web sitesinde yayınlanan ABD siyaseti ve küresel olaylar hakkında makaleler üretti. İkinci iş akışı ise sosyal medyada yayınlanan İngilizce ve İspanyolca kısa yorumlar oluşturdu” denildi. 

Beş alan adı şöyle: niothinker.com, savannahtime.com, evenpolitics.com, teorator.com ve westlandsun.com

Storm-2035 ve sahte haber sitelerinden biri olan EvenPolitics, 2022'deki ABD ara seçimlerinden bu yana çevrimiçi olarak aktif ve haftada yaklaşık 10 “makale” yayınlıyor. Bunlar İngilizce yazılsa da, grubun Arapça, İngilizce, Fransızca ve İspanyolca dillerinde başka etki-operasyon web siteleri de var.