Çeteler Berlin'i karıştırdı: 100 kişilik kavga ve havada uçuşan bıçaklar

Çeteler Berlin'i karıştırdı: 100 kişilik kavga ve havada uçuşan bıçaklar
Neukölln semti yakınlarında göçmenlerin ağırlıkta yaşadığı Sonneallee'de dört farklı dilde maske uyarıları var. Fotoğraf: Shuttterstock

Almanya'nın başkenti Berlin'in güneyi çete savaşlarıyla karıştı. Farklı etnik kökenlerin bir arada yaşadığı Neukölln semtine bu ara polis çok sık uğruyor.

Ellerinde beyzbol sopaları ve bıçaklar olan birkaç adam bir Berlin’in Neukölln semtinde karşı karşıya. Karl Marx Caddesi üzerinde az sonra kıyamet koptu kopacak. Birisi elindeki sandalyeyi bir pastanenin camına atıyor. Diğeri dükkanın içine girerek biber gazı sıkmaya başlıyor. Görgü tanıklarına göre 44 yaşındaki bir adama saldırıyorlar. Dükkanın içindeki bir başka müşteri de bu saldırıdan nasibini alıyor.

Daha sonra birkaç adam siyah BMW’ye atlayarak ortamdan uzaklaşıyor. Diğerleri ise ara sokaklara dağılıyorlar. Başka bir tanesi hareket eden aracın içinden dışarıya yangın söndürücü sıkıyor.

Derken polis arabası olay mahalline yaklaşıyor. Olayda iki adam yaranıyor. Polis siyah spor otomobilini birkaç sokak ötede terk edilmiş bir halde buluyor. Bir kişi tutuklanıyor, diğerleri kaçıyor. Memurlar beyzbol sopaları, uzayıp kısalan değnekler ve bıçakları spor otomobilin içinde buluyor.

ABU CHAKER'LERDEN NASSER

Saldırganların girdiği pastane şans eseri seçilmemiş. Peki neden böyle? Eylül ayında yine Neukölln semtinde 100 kişi bıçaklı sopalı bir büyük kavgada birbirine girmişti. Bu kavgada bir çete lideri olan Arafat Abu Chaker’in kardeşi Nasser’in kafası yarıldı. Kavganın ardından semtte pek çok gerginlik daha yaşandı.

Çeteler Berlin'i karıştırdı: 100 kişilik kavga ve havada uçuşan bıçaklar - Resim : 1
Neukölln'ün merkezindeki Karl Marx Caddesi son zamanlarda hareketli günler geçiriyor. Fotoğraf: Shutterstock

Kavganın tam olarak neden çıktığı bilinmezken M. Ailesi ile Lübnanlı W. Ailesi arasında problemler olduğu konuşuluyor. Polise göre yeni saldırılar kapıda. Bölge hakkında bilgi sahibi bir kaynak, “Neukölln’de güç yapısı değişiyor. Eskiden kimse bir çeteye alelade bir şekilde saldıramazdı” diyor.

Yine aynı semtte geçen yıl Çeçenler ve Remmo ailesi arasında büyük kavgalar çıkmıştı. Polis daha sonra tarafları uzlaştırmayı başarmıştı.

'EKİPLER GEÇ MÜDAHALE EDİYOR'

Pastanede yaşanan kavgadan birkaç gün sonra tekrar bir kişinin aynı yerde dövülmesi üzerine konuşan bir polis, “Daha soruşturmanın başındayız” cevabını verdi. Bölge halkı polisin ve sağlık ekiplerinin olaylar yaşandıktan uzun süre sonra intikal etmesinden şikayetçi.

Almanya’da farklı etnik kökenlere sahip üyeleri olan çetelerin faaliyetleri televizyon dizilerine bile sık sık konu olmaya bile başladı.

 TEHDİT, YARALAMA, SOYGUN...

Berlin’de yaşayan Arafat Abu Chaker, Almanya’nın en büyük rap sanatçılarından Bushido’nun menajerliğini yapmaya 2008 yılında başladı. İkili yıllar sonra ayrılırken mahkemelik oldu. Bushido sürekli olarak tehdit edildiğini iddia etti.

Yıllar içerisinde Abu Chaker Ailesi, adam yaralama, tehdit ve soygun gibi pek çok suça karıştı. Haklarında Berlin’de açılan bir davaya göre; apartman sahibini tehdit ederek zorla apartmanını satın almaya bile çalıştılar. Aslen Filistin asıllı Abu Chaker Ailesi, Lübnan’da iç savaş çıktıktan sonra mülteci kampından Avrupa’ya kaçmışlar.

Çeteler Berlin'i karıştırdı: 100 kişilik kavga ve havada uçuşan bıçaklar - Resim : 3
Adı çete Abu Chaker'lerle anılan rap sanatçısı Bushido. Fotoğraf: Shutterstock

Diğer bir mafya ailesi ise Remmo’lar. Adları ilk kez 1992 yılında Berlin’de bir restoran sahibini öldürmeleri ile duyuldu. İddialara göre o tarihten bu yana ailenin 500 üyesi, Berlin’de şiddet, uyuşturucu kaçakçılığı ve para aklama gibi suçlara karıştı. Grubun 2017 yılında Berlin Bolde Müzesi’ndeki 1000 kiloluk altını çalanlar olduğu tahmin ediliyor. Bu altından eritilen bazı parçalar Remmo aile üyelerinin evlerine yapılan baskında ortaya çıkmıştı. Bu aile de 80’li yıllarda Lübnan’dan Almanya’ya geldi.

Remmolar, asırlardır Mezopotamya'da yerleşik bir topluluk olan Mıhellemi aşiretine mensuplar. Mıhellemilerin Osmanlıca soy ağaçlarına da kesmi kayıtlarda rastlamak mümkün.

Neukölln semti sınırları içinde kalan Sonnealle (Güneşli yol) Arapların Berlin’de yoğun olarak yaşadığı bir yer. 5.5 kilometre uzunluğundaki bu cadde ise sık sık illegal otomobil yarışlarına sahne oluyor. Geçen haziran ayında saat 17:00’da yarışan iki otomobil feci bir kazaya karışmış sürücüler canlarını zor kurtarmıştı.

Kaynaklar: Die Welt, Berliner Zeitung, Der Tagesspiegel

Kaynak: Web Özel