Çekya ve Slovakya 'istisnalar' sürsün istiyor

Slovakya Avrupa Birliği Çekya Rusya
Çekya ve Slovakya 'istisnalar' sürsün istiyor

Slovakya ve Çekya, sanayileri ve artan fiyatlar üzerindeki etkisinden korktukları Rus petrolünden işlenmiş ürünlerin satışına izin veren Avrupa Birliği yaptırımlarındaki istisnaların uzatılmasını istiyor.

Slovakya, Çekya ve Macaristan, AB petrol ambargosuna rağmen alternatif tedarik kaynakları ortaya çıkana kadar Rus "Drujba" boru hattından gelen petrolü kullanmaya devam edebiliyor. 

Ancak Slovakya'nın Rus petrolünden elde edilen ürünleri satmasına olanak sağlayan muafiyetin süresi dün sona erdi. Prag ve Bratislava, AB'nin Rusya'ya yönelik bir sonraki 12’nci yaptırım paketi kapsamında bu uygulamayı uzatmak istiyor.

Slovak bir yetkili, Financial Times gazetesine yaptığı açıklamada, "Eğer bu ürünleri Çek Cumhuriyeti'ne ihraç edemezsek, bunun Orta Avrupa bölgesi üzerinde daha geniş bir etkisi olabilir. Bu da birçok ülkede fiyat artışlarına yol açabilir" dedi.

Yetkiliye göre, Macar MOL grubuna ait Slovnaft petrol rafinerisi henüz Rus ağır petrolünden diğer ülkelerden ithal edilen daha hafif petrole geçiş yapamadı. Bu süreç yaklaşık 200 milyon avroya mal olacak ve beklenenden daha uzun sürecek!

Çek hükümeti, Akdeniz'deki Trieste limanını Orta Avrupa'ya bağlayan boru hattının modernizasyonunu tamamlamakta ısrar ediyor, bu da "Drujba" üzerinden yapılan tedariklere olan bağımlılığı azaltacak, ancak gelecek yıldan önce hayata geçmeyecek.

AB'DEN TERÖR UYARISI

Avrupa Birliği (AB) Komisyonunun içişlerinden sorumlu üyesi Ylva Johansson, Avrupa'da yaklaşan kış tatili döneminde yüksek terör saldırısı riski bulunduğunu söyledi.

Johansson, AB ülkelerinin içişleri bakanlarının bu yılki son rutin toplantısının ardından basına açıklamalarda bulundu.

13 Ekim'de Fransa'nın Arras kentinde, 16 Ekim'de Belçika'nın başkenti Brüksel'de, son olarak 3 Aralık'ta Fransa'nın başkenti Paris'te düzenlenen saldırılara değinen Johansson, AB içişleri bakanlarının son iki toplantısının başsağlığı mesajlarıyla başladığını vurgulayarak, durumun ciddiyetine dikkati çekti.

Johansson, Orta Doğu'daki gelişmelerin yansıması olarak, Avrupa'da Noel ve yılbaşı nedeniyle yaklaşan tatil döneminin terör saldırıları açısından büyük risk arz ettiğini kaydetti.

"Terör tehdidi gerçek. Beni en fazla endişelendiren şey; İslamofobi ve anti-semitizmin yükselmesi ve kutuplaşma." diye konuşan Johansson, AB'nin, üye ülkelerin ihtiyaç duymaları halinde ibadet yerleri başta olmak üzere kamu alanlarının korunması için kullanmaları amacıyla iç güvenlik fonundan 30 milyon euro ayırdığını söyledi.

Johansson, vatandaşlara güvenlik uyarısında bulunma yetkisinin üye ülkelere ait olduğunu vurgulayarak, birçok ülkenin halihazırda terör alarm seviyesini yükselttiğini ifade etti.

Kaynak: Ajans Bizim