CDC: Kovid-19 benzeri salgınlar için ABD uzun vadeli halk sağlığı yatırımları yapmalı

ABD koronavirüs
CDC: Kovid-19 benzeri salgınlar için ABD uzun vadeli halk sağlığı yatırımları yapmalı

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi Baş Direktör Yardımcısı Anne Schuchat, tutarlı ve uzun vadeli halk sağlığı finansmanı olmadan ABD'nin bir sonraki koronavirüs benzeri salgına yine hazırlıksız yakalanacağı konusunda uyardı.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) Baş Direktör Yardımcısı Anne Schuchat, halk sağlığı altyapısına yıllarca yetersiz yatırım yapılması nedeniyle ABD'nin Kovid-19 salgınına hazırlıksız yakalandığını söyledi.

ACİL DURUM FONU DESTEK OLABİLİR

Schuchat, halk sağlığı kurumlarının acil durum fonları ile Kovid-19 virüsüyle mücadele edebildiğine dikkati çekerek, "Buradaki kritik ders, bir sonraki benzeri salgın için sadece acil durumlara yanıt vermekle kalmayıp halk sağlığına büyük ölçüde yatırım yapma ihtiyacı olduğunu düşünüyorum" ifadelerin kullandı.

"BENZER BİR SALGINA HAZIRLIKSIZ YAKALANABİLİRİZ"

Bunun büyük bir iş olduğunu vurgulayan Schuchat, halk sağlığı üzerine mevcut yatırımlar sürdürülmezse Kovid-19 salgını gibi benzer durumlarda ülkenin aynı hataları tekrarlama tehlikesiyle karşı karşıya kalacağı uyarısında bulundu.

CDC'de 6 yılı baş direktör yardımcılığı olmak üzere 33 yıldır görev yapan Schuchat, Kovid-19'un öğrettiği diğer önemli bir dersin de salgın sırasında ihtiyaç duyulan kişisel koruyucu ekipman ve vantilatör gibi malzemelerin ani talep artışına karşı üretimde yeterli donanıma sahip olunmadığının anlaşıldığını kaydetti.

Schuchat, virüsle mücadelede vaka artışı ve hastaneye kaldırmalar bakımından ABD'nin şu an iyi durumda bulunduğunu da belirterek, öte yandan Kovid-19'un daha bulaşıcı yeni varyantlarına karşı ise hala dikkatli ve tedbirli olunması çağrısında bulundu.

Kaynak: AA

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri ABD koronavirüs