Çavuşoğlu'ndan Doğu Akdeniz açıklaması!

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı'nda Türk Dış Politikası Paneli'nde açıklamalarda bulundu ve Doğu Akdeniz'deki sondaj gerilimi ile Libya'daki gerilime vurgu yaptı

Doğu Akdeniz'deki sondaj gerilimine değinen Çavuşoğlu'nun açıklamalarından satır başları;

Dostlarımızın ve müttefiklerimizin dürüst davranmamasından ötürü Barış Pınarı Harekatı'nı başlattık. Türkiye'nin hem masaya hem sahaya hazır olduğunun göstergesi şeklinde davrandık. Doğu Akdeniz'de tüm Yunanistan başta olmak üzere Rum kesimi hariç deniz yetki alanlarıyla ilgili mutabakat zaptını imzalamaya hazırız. Yeter ki Türkiye dışlanmaya çalışılmasın. Türkiye'nin içinde olmadığı hiçbir anlaşmanın geçerliliği olmadığını da söylememize rağmen çabaları devam etmiştir. Burada da denklem değişti, ama aleyhlerinde kullanmak istemiyoruz. 

Önümüzdeki günlerde Berlin Zirvesi var. Libya'daki barış ve ateşkese verdiğimiz önemin göstergesidir. Aynı şey Suriye için de geçerlidir. Bugün Suriye'ye baktığımızda hem sahada hem masada yoğun çaba harcıyoruz. İlkeli bir şekilde terör örgütleriyle mücadele ediyoruz. İnsani boyutlarına bakılırsa kimse Türkiye'ye ders veremez. 

Son günlerde İran, Irak, ABD gerginliğinin azaltılması konusunda da çok çaba sarfediyoruz. Türkiye tüm platformlarda katkı sağlıyor. Bazı Avrupa ülkelerinin taraf tutmaya başladığını görüyoruz, önemli olan bu gerginliğin azaltılması. Komşumuz Irak'ın başkaları için çatışma alanına dönüşmemesi lazım. Irak zaten birçok sorunla baş etmeye çalışıyor. Irak'ın istikrarına zarar veriyor. Böyle bir dış politikada dengeli davranmamız lazım, bir taraf seçmememiz lazım. NATO müttefiğiyiz, aktif bir ülkeyiz, ilişkilerimizi de herkesle iyi şekilde götürerek hem kendi çıkarlarımızı korumak kollamak hem bölgenin istikrarını sağlayabilmeliyiz. 

son dakika son dakika haber Çavuşoğlu'ndan Doğu Akdeniz açıklaması!