Büyük Ortadoğu savaşı kapıda! İran, İsrail'i vuracak mı? Füze rampaları harekete geçti

HABER MERKEZİ
İsmail Haniye Dünya haberleri İran İsrail son dakika Hamas
Büyük Ortadoğu savaşı kapıda! İran, İsrail'i vuracak mı? Füze rampaları harekete geçti

Hamas Lideri Haniye'nin ölümünden sonra İran veya Hizbullah'ın misilleme saldırısı gerçekleştirmesine kesin gözüyle bakılıyor ancak saldırının ne zaman gerçekleşeceği belli değil. ABD'li Wall Street Journal gazetesi İran'ın füze rampalarını harekete geçirdiğini öne sürdü.

ABD'li Wall Street Journal gazetesi İran'ın füze rampalarını harekete geçirdiğini öne sürerken ABD Başkanı Biden ulusal güvenlik ekibiyle bir toplantı yaptı. Toplantıda Irak’taki bir Amerikan üssüne düzenlenen ve bazı Amerikan askerlerinin yaralandığı saldırıdan sonra ABD güçlerini savunmak ve personeline karşı herhangi bir saldırıya “kendi seçecekleri şekilde ve yerde” karşılık vermek için adımlar atıldığı açıklandı.

İRAN'DA ASKERİ HAREKETLİLİK

Haniye'nin öldürülmesi sonrası İran veya Hizbullah'ın misilleme saldırısı gerçekleştirmesine kesin gözüyle bakılıyor ancak saldırının ne zaman gerçekleşeceği büyük bir soru işareti. İran bu konuda kartlarını gizli tutuyor. Axios'a göre Biden ve Harris'e bilgi veren ABD'li yetkililer İsrail'e yönelik misillemenin İran ve birkaç vekil güçten birlikte gelebileceğini ancak Hizbullah'ın da İran'ın da henüz tam olarak karar veremediklerini söylediler.

The Wall Street Journal'ın ismi açıklanmayan ABD'li yetkililere dayandırdığı haberine göre İran son günlerde füze rampalarını hareket ettiriyor ve askeri tatbikatlar yapıyor. WSJ beklenen saldırının önümüzdeki günlerde gerçekleşebileceğini belirtiyor.

“İSRAİL'İ SAVUNMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

Bu mesajı doğrudan İran'a ve İsrail'e ilettiklerini vurgulayan Blinken, “İsrail'in güvenliğine olan bağlılığımız sarsılmazdır. Tıpkı askerlerimizi savunmaya devam edeceğimiz gibi, İsrail'i terörist gruplardan ya da onların destekçilerinden gelebilecek saldırılara karşı savunmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu. Bölgedeki herkesin, daha fazla saldırının sadece çatışmayı, istikrarsızlığı ve güvensizliği körükleyeceğini anlaması gerektiğinin altını çizen Blinken, “Daha fazla saldırı kimsenin tahmin ve tam olarak kontrol edemeyeceği tehlikeli sonuçların ortaya çıkma riskini arttırır” uyarısında bulundu.