Brezilya'yı salgınla birlikte, önlem almayı reddeden Devlet Başkanı Bolsonaro vurdu

Brezilya
Brezilya'yı salgınla birlikte, önlem almayı reddeden Devlet Başkanı Bolsonaro vurdu

ABD'nin ardından Kovid-19 salgınından en çok etkilenen ülke konumunda bulunan Brezilya'da, devlet Başkanı Jair Bolsonaro'nun salgını ciddiye almaması, önlemlerin yetersiz kalınmasıyla dehşet yaşanıyor. Ülkede vaka ve ölüm sayıları rekor kırarken, 'biyolojik Fukuşima' benzetmesi yapıldı

Brezilya'da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle son 24 saatte 3 bin 829 kişi yaşamını yitirdi. Sağlık Bakanlığı verilerine göre, 3 bin 829 kişinin hayatını kaybetmesiyle ülkedeki toplam ölü sayısı 340 bin 776'ya, 92 bin 625 yeni vakanın tespit edilmesiyle toplam vaka sayısı 13 milyon 193 bin 205'e yükseldi.

Nüfusu 210 milyonu aşan Güney Amerika ülkesi Brezilya, ABD'nin ardından Kovid-19 salgınından en çok etkilenen ülke konumunda bulunuyor. Brezilya, son haftalarda hem yoğun bakım ünitelerindeki doluluk hem de ülkenin Amazonas eyaletinde ortaya çıktığı düşünülen Kovid-19'un daha bulaşıcı türü P1'in yayılması nedeniyle zor günlerden geçiyor.

"BİYOLOJİK FUKUŞİMA"

Latin Amerika'nın en tanınmış nörobilimcilerinden Miguel Nicolelis, Brezilya'daki salgın durumunu 'biyolojik bir Fukuşima' diye niteledi. Nicolelis, "Bu, zincirleme reaksiyonun başlamasına sebep olan ve kontrolden çıkmış bir nükleer reaktör. Biyolojik bir Fukuşima" ifadelerini kullandı.

Uzmanların, koronavirüsün kontrol altına alınabilmesi için önerdiği tedbirleri salgının başından bu yana eleştiren Bolsonaro, salı günü başkanlık konutu önünde destekçileriyle bir araya geldi. Salgın önlemlerinin obezite ve depresyona yol açtığını iddia eden Bolsonaro, ekonomiye verilen zararın 'salgının kendisinden daha kötü olacağını' savundu.

Sağlık enstitüsü Fiocruz'dan yapılan açıklamadaysa, yetersiz önlemler yüzünden sağlık sisteminin çöküşün eşiğine geldiği, yoğun bakım yataklarının yüzde 90'ından fazlasını koronavirüs hastalarının doldurduğu belirtildi. Vaka ve ölü sayısındaki artışa rağmen bazı eyalet ve kentlerde tedbirlerin hafifletildiğini aktaran Brezilya Sağlık Politikası Araştırmaları Enstitüsü Direktörü Miguel Lago, "Belediye başkanları ve valilerin sosyal mesafe kurallarını sıkılaştırmaları siyasi olarak yasaklandı, çünkü iş insanları da dahil olmak üzere Bolsonaro'nun destekçilerinin bu kuralları sabote edeceğini biliyorlar" dedi.

18 MUTASYONUN BİRLEŞİMİNDEN OLUŞAN TÜRÜNE RASTLANDI

Brezilya'da bilim insanları, yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) daha önce tanımlanmamış 18 mutasyonunun birleşiminden oluşan tür tespit edildi. Söz konusu türün potansiyel olarak tehlikeli olduğunu belirten uzmanlar, bu türdeki daha önce tanımlanmamış 18 mutasyonun içinde Brezilya'nın Amazonas eyaletinde ortaya çıkan P1, Rio de Janeiro'da ortaya çıkan P2, İngiltere'de ortaya çıkan B.1.1.7 ve Güney Afrika'da ortaya çıkan B.1.1.351 türleriyle benzer özellikler gösteren mutasyonların bulunduğunu ifade etti.

Brezilya'yı salgınla birlikte, önlem almayı reddeden Devlet Başkanı Bolsonaro vurdu - Resim : 4

UFMG'de görevli virolog Renato Santana, tespit edilen türün daha hızlı yayıldığını veya daha etkili olduğunu söylemek için erken olduğuna dikkati çekerek, "Brezilya'da mevcut türlerle benzer karakteristik özelliklere sahip olduğunu bilmek önemli ancak yeni karakteristik özelliklere de sahip. Bu sanki mevcut türlerin gelişmesi gibi." dedi.

Bu türün görüldüğü kişilerin ülke dışına seyahat etmediğini belirten Santana, türün ne zaman ve nerede ortaya çıktığını belirlemek için araştırmaların yapılması gerektiğini sözlerine ekledi.

 

Kaynak: Haber Global TV

Kovid-19 Brezilya Jair Bolsonaro