Boşanmış ebeveynler davalık oluyor: 'Eski eşim çocuğumuza aşı yaptırmıyor!'

koronavirüs ABD
Boşanmış ebeveynler davalık oluyor: 'Eski eşim çocuğumuza aşı yaptırmıyor!'

ABD'de ve Kanada'da bazı boşanmış ebeveynler mahkemelerin yolunu tutuyor. “Eski eşim çocuğumuza aşı yaptırmıyor” diyerek birbirlerine velayet davası açan ebeveynlerin bu çıkışı yargının da elini kolunu bağladı. Peki bu durum velayetin değişmesinde rol oynayabilir mi?

Yaşamımızda her alana derinlemesine sirayet eden koronavirüs yargıda da etkisini gösteriyor. Koronavirüs aşılarına dair pek çok konu dünyanın neredeyse her yerinde mahkemeleri meşgul ediyor. Son zamanların en sıcak tartışma konusu ise boşanmış çiftler arasında yaşanan “koronavirüs aşısı” konu başlıklı velayet davaları.

Dr. Don Figer, geçen yıl eski eşi tarafından 11 yaşındaki çocuklarına aşı yaptırmadığı için mahkemeye verildi. Kendisi aşı olan Figer, ilaç üreticilerinin aşıları çocuklar üzerinde tam olarak test etmediğini hissettiği ve çocuğu için aşı olma riskinin Covid-19 riskinden daha ağır olup olmayacağını bilemediği için bu yolu tercih etti.

'BEKLEMEK DAHA AZ RİSKLİ DİYE DÜŞÜNDÜM'

New York'taki Rochester Teknoloji Enstitüsü'nde dersler veren Dedektörler Merkezi Direktörü Dr. Figer, “Beklemenin olası dezavantajı Covid-19'un çocuklar için yarattığı riskten daha küçüktü. Bekleyip bu deneyin benim çocuğumda değil diğer insanların çocuklarında yapılmasını görmek istedim” diye konuşuyor.

Dr. Figer'in aldığı bu kadar, ABD Gıda ve İlaç İdaresi'nin geçen yıl çocuklar için aşıları onaylamasının ardından birçok boşanmış ebeveyn tarafından emsal olarak kabul edildi. Davalarda yer alan avukatlar, Covid-19 aşılarının etkinliği hakkındaki tartışmalar ile hükümetin uyguladığı yaptırımların ve aldığı kararlara karşı direncin genel olarak artmasıyla, ebeveynler arasında sürtüşmelerin de daha agresif bir hal aldığını ifade ediyor.

Aralık ayında da New York'ta bir kadın eski eşine velayet davası açtı. Konu aynıydı. Davayı açan annenin avukatı Margaret Brady, “Covid'e kadar, diğer aşılar böylesi bir sorun yaratmamıştı” diyor. Brady ayrıca daha önce velayet anlaşmalarının sağlık noktasında çocukların geçireceği operasyonlar veya onları kapsamlı tedavilere sokma konularını ele almakta olduğunu belirtiyor.

New York Eyaleti Yüksek Mahkemesi Yargıcı Jeffrey Sunshine, çifti mahkemeye çağırdı ancak baba, çocukların aşılanması kabul edince davanın görülmesine gerek kalmadı.

'MAHKEME CDC İLE AYNI ÇİZGİDE...'

Arizona, Scottsdale merkezli bir aile hukuku avukatı olan Kiilu Davis ise bu zamana kadar aşıyla ilgili aile anlaşmazlıklarını içeren üç davaya karıştığını söylüyor. Davis'in aktardığı bilgiye göre ABD mahkemeleri eksteriyetle CDC'nin (Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri) 5 yaşın üzerindeki herkesin aşılanmasını tavsiye eden yönergelerini takip ediyor:

“Çoğu mahkeme çocuk yetiştirme konusuna dahil olmaktan hoşlanmaz. Ancak çocuklara aşı yaptırmak konusunda belli bir çizgileri var. CDC ile aynı çizgideler.”

Kanada'da da benzer davalar görülüyor. Bazı dikkat çeken davalarda yargıçlar aşı karşıtı ebeveynlere çocuklarıyla aşı hakkında konuşmayı yasakladı ve bazı davalarda ise ziyaret haklarını kısıtladı. Ontario eyaletindeki bir davada Yargıç Francine Van Melle, aşı karşıtı bir babanın çocuğuna aşıların denenmemiş, güvensiz, etkisiz veya çocuğu riske attığını düşündüren hiçbir şey söyleyemeyeceğine veya gösteremeyeceğine hükmetti.

Davacı annenin avukatı Taryn Simionati, “Çocuklara uygulanan önceki aşılar konusunda her zaman aynı fikirde olmayan ebeveynler oluyordu ancak bu anlaşmazlıklar bu dönemdeki kadar çok yaygın değildi. Ebeveynler, çocuklara yönelik COVID-19 aşısı konusunda çok daha derin anlaşmazlıklar yaşıyorlar” ifadelerini kullanıyor.

BABA AŞI OLMASIN DİYE KIZINI ALIKOYDU!

Kanada'da yaşanan dramatik bir olayda ise 7 yaşındaki kızının velayetini boşandığı eşiyle paylaşan baba Gordon Jackson, eski eşinin çocuğuna Covid-19'a karşı aşı yaptırmasını istemediği için kızını alıkoydu.

Baba Jackson, kızıyla birlikte saklandı. Çocuğun annesi Mariecar Jackson ise yerel televizyona yaptığı açıklamada kızına hitaben “Her gün dua ediyorum, bir gün evde olacaksın” ifadelerini kullandı. Baba Jackson hakkında tutuklama emri çıkarıldı.

New York'taki davada ise Dr. Figer haksız bulundu. Mahkeme, bir an önce çocuğun aşılanması gerektiğine hükmetti ve Dr. Figer'i bu yönde uyardı.

metin.aktasoglu@haberglobal.com.tr 

*Bu haberdeki bilgilerin büyük bir kısmı Wall Street Journal'da "Covid-19 Vaccinations for Kids Spark Battles Between Divorced Parents" başlığıyla yayınlanan makaleden derlenmiştir.

Kaynak: Web Özel

aşılar velayet davası