Hızlı test kitleri yasağa rağmen eczanelerde satılıyor! Fişte ilaç olarak geçiyor...

Türkiye Covid-19 Risk Haritası - Koronavirüs ÖZEL HABERLER
Hızlı test kitleri yasağa rağmen eczanelerde satılıyor! Fişte ilaç olarak geçiyor...

Türkiye'de hızlı Covid-19 tanı kitlerinin eczanelerde satılması yasak ancak bu yasak deliniyor. Test kiti ücretleri 75-120 TL arasında değişiyor. Testlerin pozitif sonucunun resmi bir karşılığı yok.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 12 Ocak 2022 tarihinde PCR testlerinin bundan böyle yalnızca semptom gösteren kişilere yapılacağını söylemişti. Türkiye’de kanunlarla hızlı test kitleri satılması yasak. Ciddi şekilde semptomu olmayan kişiler test yaptırmak istiyorsa özel hastanelere yöneliyor. Bazı insanlar ise hızlı test kiti satın alıyorlar. Peki satışı devlet tarafından yasaklanan bu test kitleri nasıl satın alınabiliyor?

İstanbul Beyoğlu’nda bir eğitim ve araştırma hastanesinin çevresinde bulunan eczaneleri dolaşarak hızlı test kiti satıp satmadıklarını sorduk. İlk girdiğimiz eczanede hızlı test kiti satıldığını öğrendik. Buradan satın aldığımız test kitine 75 TL ücret ödedik.

Hızlı test kitleri yasağa rağmen eczanelerde satılıyor! Fişte ilaç olarak geçiyor... - Resim : 1
Eczaneden 75 TL karşılığında aldığımız Almanya menşeili hızlı test kiti. Fotoğraf: Gökhan Kam

Eczanedeki görevliye testin ne kadar güvenilir olduğunu sorduğumuzda “Doğru çıkma olasılığı yüksek” bilgisini aldık. Satın aldığımız ürünün faturası ise ‘ilaç’ olarak kesilmişti. Bu eczaneden çıkıp civardaki farklı bir eczaneye gittiğimizde test kitlerinin 100 TL’den satışa sunulduğunu gördük. Bazı test kitleri satışı yasak olmasına rağmen raflarda sergileniyordu. Yine civardaki başka bir eczane ise 120 TL’den ürünleri sattığını söyledi.

İstanbul Eczacılar Odası Başkanı Pınar Özcan, hızlı test kitlerinin satışının yasak olduğunu söylüyor. Özcan özellikle karantina sonrası PCR testi zorunluluğunun kaldırılması ile birlikte bu testlere daha fazla talep olduğunu aktarıyor.

'SAĞLIK PERSONELİNİN İHTİYACI SEBEBİYLE...'

Özcan Sağlık Bakanlığı’nın pandeminin başlarında sağlık personelinin ihtiyacı sebebiyle test kitlerinin dışarıda satışını yasakladığı bilgisini veriyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ilk vakadan günler sonra 19 Mart 2020 tarihinde, “Günde 10-15 bin test yapabilir hale getirmek istiyoruz, önümüzdeki 1-2 gün içerisinde hızlı tanı kiti devreye girecek” açıklamasında bulunmuştu.

Aradan geçen süre içerisinde kitlerin internet üzerinde de satışı devam etmiş, Sağlık Bakanlığı sosyal medya ve internet alışveriş siteleri üzerinden satışı yapılan Covid-19 test kitlerinin satış, reklam ve tanıtım faaliyetlerine erişim engeli getirmişti.

Hızlı test kitleri yasağa rağmen eczanelerde satılıyor! Fişte ilaç olarak geçiyor... - Resim : 2
Önceki yıl ekim ayında 540 hızlı test tanı kiti Ankara İl Jandarma Komutanlığı tarafından ele geçirilmişti. Test kitlerini satmak 1262 sayılı kanun gereği yasak. Fotoğraf: Jandarma Genel Komutanlığı

ECZANELER: BAKANLIĞA BAŞVURDUK

İstanbul Eczacılar Odası Başkanı Pınar Özcan hızlı test kitlerinin eczanelerde resmi olarak satışının yapılabilmesi için Sağlık Bakanlığı’na resmi olarak başvuruda bulunduklarını söyledi.

Bilimsel anlamda da bir çok ülkenin tarama anlamında geniş çapta test kitlerini kullandığı söyleyen Özcan, kitlerin bazı ülkelerde eczanelerden halka ulaştırıldığını ve Türkiye'de de uygulanırsa pandemi ile mücadelede bir artı sağlayacağını savunuyor.

Hızlı test kitleri yasağa rağmen eczanelerde satılıyor! Fişte ilaç olarak geçiyor... - Resim : 3

Peki hızlı test kitleri ne kadar güvenilir? Özcan’a göre bu ürünlerin yüzde 100 doğru sonuç verdiğinin garantisi yok. Ayrıca bu ürün sonucu pozitif çıkan bir hastanın da nasıl rapor alabileceği şu anlık bir muamma. Test kitlerinin şu an el altından satıldığını anlatan Özcan, “Faturalarda antijen test kiti yazamıyor ve bunu düzene sokacak olan kurum Sağlık Bakanlığı” demekte.

'GÜVENİLİRLİĞİ TARTIŞMA KONUSU OLDU'

Haberglobal.com.tr’den Cihat Aslan hızlı test kitlerinin isabetine ilişkin geçen aylarda bir dosya haber hazırlamıştı. Bu haberde görüşlerini paylaşan Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Haluk Eraksoy, “Antijen testleri ilk başlarda büyük heyecanla Türkiye'ye getirildi. Daha sonra güvenilirliği tartışma konusu oldu” demişti. Eraksoy sözlerini, “Antijen testi pozitif çıkan kişiler, PCR testi de yapılması kaydıyla, bu testi Aile Sağlığı Merkezleri'nde yaptırabilirler” şeklinde noktalamıştı.

Haberglobal.com.tr’ye konuşan Prof. Mehmet Ceyhan ise, “Batı ülkelerinde okul taramasında haftada 1-2 defa öğretmenler, öğrenciler ve okul çalışanlarından bu hızlı testlerle örnek alınıyor. Çünkü PCR testi ile bunu yapmak imkansız. Bu hızlı tanı testlerinde ise rahatça yapılabilir” değerlendirmesinde bulunmuştu.

Türkiye'de hızlı tanı kiti testlerine ruhsat verilmediği için eczanelerin resmen alamadığını aktaran Ceyhan şöyle devam etti: "Önce ruhsat alması lazım firmalar da getirmiyor. Hiçbir anlama gelmeyen antikor testlerini getiriyorlar. Bunlarda boşu boşuna yapılıyor. 5-6 ay önce Bakanlık'ta bu testlerle ilgili yerli üretim için görüşmeler yapıldı daha sonra kabul edilmedi."

Kaynak: Web Özel