Borrell: Ukrayna sınırında 150 bin Rus askeri var!

Rusya Ukrayna
Borrell: Ukrayna sınırında 150 bin Rus askeri var!

AB Dışişleri Bakanları video konferans yöntemiyle bir araya geldi. Ukrayna sınırındaki askeri yığınak sonrasında Rusya konusunun görüşüldüğü toplantı sonrası AB Dış ilişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Ukrayna sınırında 150 bin Rus askeri olduğunu açıkladı.

Avrupa Birliği (AB) Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi ve Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Josep Borrell, AB Dışişleri Bakanları toplantısının ardından basın toplantısı düzenledi. Borell, Ukrayna sınırında 150 bin Rus askeri olduğunu belirterek, "Ukrayna sınırındaki durum ve Rus birliklerinin takviyesi endişe vericidir. Ukrayna sınırlarında ve Kırım'da 150 binden fazla Rus askeri toplanıyor. Gerginliğin artacağı açıkça görünüyor" ifadelerini kullandı.

Ukrayna'yı ölçülü eyleminden dolayı kutlayan Borrell, "Bakanların mesajı çok açıktı. Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü yeniden tesis etmek için diplomatik çabaları güçlendireceğiz" dedi.

Borrell, 150 bin Rus askerinin Ukrayna sınırına gönderildiğini aktararak, bunun Rus ordusunun Ukrayna sınırı ve 2014'te yasa dışı ilhak edilen Kırım'a bugüne kadar yaptığı en büyük sevkiyat olduğunu kaydetti.

Rus ordusunun, askerlerin yanı sıra askeri malzeme, araç ve gereç ile sahra hastanesi gibi birçok unsuru sınıra sevk ettiğini belirten Borrell, Rusya'ya gerilimi düşürme ve askerlerini çekme çağrısını yineledi.

Borell, "AB dışişleri bakanlarının mesajı çok net. Ukrayna'nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne tam desteğimizi teyit ediyoruz." dedi.

Rusya'ya, Ukrayna'nın da talep ettiği şekilde yeni yaptırımlar uygulanıp uygulanmayacağı sorulan Borrell, şu an için Rusya'ya yeni yaptırımlar uygulamayacaklarını, durumun değişebileceğini bildirdi.

Rus muhalif Aleksey Navalnıy'ın sağlık durumunun kötüleştiğini öğrendiklerini aktaran Borrell, Navalnıy'ın güvendiği doktorlara erişimine Rus makamlarının derhal izin vermesi gerektiğini ifade etti.

Kaynak: AA

AB Josep Borrell ukrayna Rusya