Bolsonaro'dan 'işletmeleri açın' çağrısı, yerlilere yardıma red!

Bolsonaro'dan 'işletmeleri açın' çağrısı, yerlilere yardıma red!

Ülkedeki yerli halk için yardımı sağlanmasını öngören yasayı reddeden Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadele tedbirleri kapsamında kapalı olan işletmelerin yeniden açılması çağrısında bulundu.

Bolsonaro, Kovid-19 testinin pozitif çıkmasından 2 gün sonra tedavisine devam ettiği Başkanlık konutundan canlı yayında, ulusa seslendi.

Yayın sırasında öksürdüğü görülen Bolsonaro, vali ve belediye başkanlarına "ülkenin ekonomisinin geleceği açısından iş yerlerinin açılması" çağrısı yaptı.

Bolsonaro, Kovid-19 kaynaklı oluşacak ekonomik krizin salgının kendisinden daha tehlikeli olduğunu belirtti.

İş yerlerinin açılması gerektiğini yineleyen Bolsonaro, "Aksi halde sonuçları Brezilya için zararlı olacak." dedi.

Bolsonaro, devam eden virüs tedavisi nedeniyle konutundan çalışmaya devam edeceğini ve yarın yeni eğitim bakanının atamasını yapacağını kaydetti.

Brezilya'da 1 milyon 759 bin 103 kişide Kovid-19 görülürken, salgın nedeniyle 69 bin 254 kişi yaşamını yitirdi.

YERLİLERE YARDIMI VETO ETTİ

Brezilya'daki yerli toplulukların "aşırı savunmasız durumda gruplar" olduğunu belirten bir yasayı onaylayan Bolsonaro, yasanın, yerlileri Kovid-19'a karşı korumayı amaçlayan birçok maddesini ise veto etti.

Bolsonaro, yasanın, hükümeti yerli halkın içme suyuna, daha fazla tıbbi bakıma ve yoğun bakım ünitelerine erişimini garanti altına almaya zorlayacak bölümlerini kabul etmedi.

Yerlilere gıda, hijyen ve dezenfeksiyon malzemelerinin ücretsiz dağıtılmasına imkan tanıyan maddeleri reddeden Bolsonaro, yerli halkın sağlık hizmetleri için zorunlu acil durum fonları sağlanması önerisini de veto etti.

Yasanın "anayasaya aykırı olacak bütçe ve finansal etkileri" hükümetin veto gerekçesi olarak gösterildi. Brezilya'da yerlilerin ve çevre haklarını savunmak için çalışmalar yürüten Sosyo Çevre Enstitüsü (ISA), Devlet Başkanının vetolarının "suç" olduğunu savundu.

YERLİLER ARASINDA YAKLAŞIK 10 BİN 300 KİŞİDE VİRÜS GÖRÜLDÜ

Brezilya Yerli Halklar Birliğine (APIB) göre, ülkedeki yerliler arasında şimdiye kadar yaklaşık 10 bin 300 kişide Kovid-19'a rastlanırken, virüs nedeniyle 400'den fazla kişi hayatını kaybetti.

Brezilya Sağlık Bakanlığının verilerine göre, 1220 kişinin yaşamını yitirmesiyle ülkedeki virüs kaynaklı ölü sayısı 69 bin 184'e, vaka sayısı da 42 bin 619 artarak 1 milyon 755 bin 779'a yükseldi.

HÜKÜMET SORUMLU TUTULUYOR

Latin Amerika'nın en kalabalık ülkesinin bölgede "salgının merkez üssü" haline gelmesinde, hükümetin salgına karşı sert önlemler almayışı ve Bolsonaro'nun halkı yanlış yönlendiren tavırları sebep gösteriliyor.

Ülkede toplu taşımada ve halka açık alanlarda maske kullanma zorunluluğu geçen hafta çıkan yasayla yürürlüğe girse de Bolsonaro, yasadaki eğitim merkezleri, ticari işletmeler, fabrikalar ve dini mekanlar gibi insanların toplu bulunduğu yerleri içeren maddeleri veto etti.

Bu karara, yasadaki maddelerin "haneye tecavüze sebebiyet" vermesi gerekçe gösterilirken, bundan birkaç gün sonra ise Bolsonaro hapishanelerde maske kullanılmasının zorunlu hale gelmesine karşı çıktı.

Bolsonaro, salgının başlangıcında, mart ayının sonlarında kendisinin sporcu geçmişine güvenerek, "Eğer virüs bana bulaşsa endişe etmezdim çünkü küçük bir grip veya soğuk algınlığı gibi olurdu." dedi.

Salgının ülkesinde yeni hız kazandığı dönemde Bolsonaro, "Bence bu virüsün yıkıcı gücü abartılıyor." ifadesini kullandı.

Bolsonaro, birçok kez virüsün halkın çoğuna bulaşacağını belirtti ve nisan ayının başlarında, "Bu virüs yağmur gibi, halkın yüzde 70'i ıslanacak." benzetmesinde bulundu.

GAZETECİLER DAVA AÇACAK

Brezilya'nın 65 yaşındaki aşırı sağcı Devlet Başkanı Bolsonaro'nun salgını küçümseyen son tavrı, Kovid-19 testinin pozitif çıktığını duyurduğu sırada, bir grup gazeteci önünde birkaç adım geri çekilip maskesini çıkararak açıklama yapmasıyla basına yansıdı.

Bunun neticesinde Brezilya Basın Birliği, gazetecilerin hayatını riske attığı gerekçesiyle Bolsonaro'ya dava açacağını açıkladı.