Birleşmiş Milletler'den kavurucu yeni normal uyarısı

Birleşmiş Milletler
Birleşmiş Milletler'den kavurucu yeni normal uyarısı

Dünya yanıp kavruluyor, iklim değişiyor, doğanın dengesi şaşıyor. Tüm bunlar, dünyanın geleceğini yok ediyor.

Birleşmiş Milletle Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) Cuma günü yaptığı açıklamada, dünyanın büyük bölümlerini kasıp kavuran sıcak hava dalgalarının, insan kaynaklı iklim değişikliğinin hızlandırdığı aşırı hava olaylarının "yeni normal" haline geldiğini söyledi.

Hava durumu ajansı Sözcüsü Clare Nullis, bu hafta Fransa, Almanya, Polonya ve İsviçre de dahil olmak üzere Avrupa'daki birçok hava durumu servisi tarafından ısı uyarıları verildiğini söyledi.

BM ajansının son raporuna göre, deniz seviyesinin yükselmesi alçakta yatan adaların geleceğini tehdit ediyor. Okyanus ısısını ve asitleşmeyi artırmak deniz ekosistemlerine zarar veriyor.

Dünya Meteoroloji Örgütü Genel Sekreteri Petteri Taalas, El Niño iklim modelinin bu yıl bölge üzerinde büyük bir etkisi olacağını ve daha yüksek sıcaklıklar, yıkıcı hava "ve daha fazla deniz sıcak hava dalgası ve mercan ağarması" getireceğini söyledi.

Taalas ayrıca erken uyarı sistemlerinin uygulanmasının, insanları riske dayalı kararlar alma konusunda güçlendirdiği için iklim felaketlerinden kaynaklanan zararı azaltmanın "en etkili" yollarından biri olduğunu vurguladı.

 

Birleşmiş Milletler iklim değişikliği Küresel ısınma