Bir ülke yanıyor! Brezilya'da hissedilen sıcaklık 58,5 dereceyi gördü!

Brezilya Küresel ısınma İklim değişikliği
Bir ülke yanıyor! Brezilya'da hissedilen sıcaklık 58,5 dereceyi gördü!
Fotoğraf: Reuters

Brezilya’da, dün Rio de Janeiro'da yeni bir sıcaklık rekoru kırıldığı ve hissedilen hava sıcaklığı 58,5°C olarak hissedildi. Bu, 2014 yılında "kayıtların başlamasından bu yana ölçülen en yüksek sıcaklık oldu. Bir önceki 58°C'lik rekor Şubat ayında kırılmıştı. Nominal sıcaklık dün 39°C'ye yükseldi.

Brezilya Metroloji Kurumu Inmet'e göre, dün Brasilia 37,3°C ile 1962 yılından bu yana Kasım ayında görülen en yüksek sıcaklığı kaydetti.

Latin Amerika'nın en büyük metropolü Sao Paulo, pazartesi günü 37,7°C ile Ekim 2014'te kaydedilen 37,8°C'nin hemen altında, şimdiye kadarki en sıcak ikinci gününü kaydetti.

Inmet'e göre, hava sıcaklıkların mevsim normallerinin yaklaşık 5°C üzerinde seyrettiği sıcak hava dalgası en az cuma gününe kadar devam edecek.

Ulusal elektrik sistemi kurumuna göre, sıcak hava dalgası elektrik tüketiminde tüm zamanların en yüksek seviyesini oluşturdu ve bu hafta 100 bin megawatt'ın üzerinde bir tüketim kaydedildi.

El Nino iklim olayının sonucu olarak, Brezilya birkaç aydır bir yandan Amazon'daki nehirleri etkileyen tarihî bir kuraklık ve diğer yandan güneydeki siklonların eşlik ettiği şiddetli yağmurlarla aşırı hava olayları yaşıyor.

Kuraklık, dünyanın en büyük sulak alanı olan Pantanal'da (batı) çoğunlukla insan faaliyetlerinden kaynaklanan yangınların boyutunu daha da arttırdı.

Brezilya’da dünkü rekor yerel saatle 09.15'te Rio de Janeiro'da hissedilen hava sıcaklığı olan 58,5 santigrat derece (°C) ile kaydedildi. Ölçüm, kentin batı yakasındaki Guaratiba'da bulunan Alerta Rio adlı belediye meteoroloji istasyonu tarafından yapıldı. 

Brezilya'nın birçok eyaletini etkileyen sıcak hava dalgasının başlamasından bu yana, Rio de Janeiro pazar günü 42,5°C sıcaklıkla yılın en sıcak gününü yaşamış ve pazartesi sabahı 52 derecelik bir sıcaklık kaydedilmişti. Bu yılın önceki rekor sıcaklıları 17 Şubat'ta 58,3°C ve 4 Şubat'ta 58°C olarak ölçülmüştü.

Özellikle Brezilya'nın Güneydoğu ve Orta-Batı bölgelerinde rapor edilen yoğun sıcaklığın hafta boyunca devam etmesi bekleniyor ve gökyüzünde bulut olmaması güneş radyasyonuna maruz kalmayı ve sıcaklık hissini daha da tehlikeli hale getiriyor.

Sıcak hava dalgası, yılın genellikle yağmur sezonunun açıldığı ve bulutların bir tür sıcaklık kontrolü görevi gördüğü bir döneme denk geldi. 

Meteorolog Anete Fernandes, "Yılın bu zamanında yağmur yağmadığında, ki biz buna veranico diyoruz, bulutların yokluğu yüzeyde yüksek oranda radyasyon oluşmasına neden oluyor. Hâlihazırda olan da bu. Dolayısıyla sıcaklıklar çok yükseliyor” dedi.

Kaynak: Ajans Bizim