Bir şok daha! Lübnan'ın güneyinde Hizbullah üyelerinin telsizleri patladı

REUTERS
Lübnan Dünya haberleri İsrail

Lübnan'ın güneyinde Hizbullah mensuplarının kullandığı telsizlerin infilak ettiği bildirildi. Telsizlerin Hizbullah tarafından beş ay önce, çağrı cihazları ile aynı zamanda satın alındığı belirtildi. Lübnan genelindeki telsiz patlamalarında hayatını kaybedenlerin sayısının 20'ye yükseldiği, yaralı sayısının 450'yi aştığı bildirildi

Lübnan'da Hizbullah'ın kullandığı iletişim cihazları, bugün öğleden sonra ülkenin güneyinde ve başkent Beyrut'un güney banliyölerinde patlatıldı.

Bir güvenlik kaynağı ve bir görgü tanığının ifadelerine göre Hizbullah mensuplarının el telsizleri patladı. Telsizlerin Hizbullah tarafından beş ay önce, çağrı cihazları ile aynı zamanda satın alındığı belirtildi. 

İsrail basınından Jerusalem Post, Hizbullah'ın mensuplarına iletişim cihazlarından uzak durmaları talimatını verdiğini yazdı. Habere göre Hizbullah ayrıca üyelerine lityum pil içeren veya internete bağlı tüm cihazları imha etmelerini söyledi.

Bir şok daha! Lübnan'ın güneyinde Hizbullah üyelerinin telsizleri patladı - Resim : 2

Beyrut'taki yeni patlamalar Hizbullah'ın kalesi olarak bilinen Dahiye bölgesinde meydana geldi.  Patlamalar, Lübnan'daki 4 Hizbullah üyesinin cenaze törenine paralel olarak gerçekleşti. Cenaze töreni X'te canlı yayınlandı ancak aniden sona erdi.

Bir şok daha! Lübnan'ın güneyinde Hizbullah üyelerinin telsizleri patladı - Resim : 3

İnternette dolaşan görüntülerde, dün patlayan çağrı cihazlarından farklı olduğu görülen cihazların görüntüleri yer alıyor.

İsrail'in Hizbullah'a ait 5 bin çağrı cihazına patlayıcı yerleştirdiği öne sürülüyor.

"SAVAŞTA YENİ BİR AŞAMANIN BAŞLANGICINDAYIZ"

İsrail Savunma Bakanı Gallant ikinci siber saldırının ardından açıklama yaptı. Gallant açıklamasında "Savaşta yeni bir aşamanın başlangıcındayız" dedi. 

BM GÜVENLİK KONSEYİ, LÜBNAN'DAKİ OLAYLARI GÖRÜŞMEK İÇİN ACİL OTURUMLA TOPLANACAK

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Lübnan'daki olayları görüşmek için cuma günü öğleden sonra acil oturumla toplanacak.

BMGK dönem başkanı Slovenya, Cezayir'in acil toplantı talebini kabul ettiklerini bildirdi.

Buna göre, acil BMGK oturumu cuma günü TSİ 22.00'de (yerel saatle 15.00) gerçekleşecek.

Bir şok daha! Lübnan'ın güneyinde Hizbullah üyelerinin telsizleri patladı - Resim : 4

ÇAĞRI CİHAZLARININ PATLATILMASI

Dün Lübnan'da Hizbullah unsurlarının kullandığı çağrı cihazlarında eş zamanlı patlamalar yaşandı.

Sağlık Bakanlığı, ülke genelinde Hizbullah unsurlarının kullandığı çağrı cihazlarının patlatılması sonucu ikisi çocuk 12 kişinin hayatını kaybettiğini, 200 kadarı ağır yaklaşık 2 bin 800 kişinin yaralandığını açıklamıştı.

İsrail-Lübnan sınırında 8 Ekim 2023'ten bu yana süren çatışmalarda son günlerde gerilimin arttığı gözlemleniyor.