Bir kutup ayısı nasıl bulunur?
Kutup ayıları bulması zor canlılar. Sadece yaşadıkları yer uzak olduğu için değil. Bilim insanları ölçüm yapmak için bu canlıları helikopterler ile arıyor. Bulduklarında ise hummalı bir çalışma başlıyor...
Birbirinden nefes kesici doğa fotoğraflarını süsleyen kutup ayıları, doğal iklimlerinde bulması çok zor canlılar. Araştırmacılar çoğu zaman helikopterlerle dakikalarca havada kalarak ayıları tespit etmeye çalışıyor. Kutup ayıları biyoloğu Jon Aars bazen havadan ayak izlerini tespit ederek ayıları bulduklarını anlatıyor.
1987 yılından bu yana Norveç Kutup Enstitüsü, Svalbard adasında her yıl kutup ayısı keşif turları düzenliyor. Son yıllarda bu geziler hayvanların iklim değişiklinden nasıl etkilendiğine yönelik ipuçları da veriyor. Örneğin suların çekilmesi ile birlikte bazı ayılar artık bir in bulmak için saatlerce yüzmek zorunda kalabiliyor.
Kutup ayıları araştırmacıları ilkbaharda alana çıkıyor. Dişi kutup ayıları bu mevsimde kış uykularından uyanmış oluyorlar. Buz da ilkbahar aylarında araştırmacıların hareket edebilmesine ortam sağlıyor. Doktor Aars en büyük risklerden birinin helikopterle ayıları bulmakta olduğunu söylüyor. Olası bir helikopter kazasında ilkbaharda incelen buz tabakasına düşen bir helikopter direkt suyun dibini boylayabilir.
ARAMA TİMİ
Kutup ayısı arama ekipleri, iki biyolog, bir veteriner, bir helikopter pilotu ve bir teknisyenden oluşuyor. Biyologlar bir kutup ayısını tespit ettiklerinde havadan uyuşturucu bir okla ayıyı vuruyor. Ayı vurulduktan birkaç dakika sonra yere yığılıyor. Daha sonra ekipler yere iniyor, ayı bir battaniye ile sarılıyor. Ayının gözlerinin güneşten zarar görmemesi için bağlanıyor ve kalp ritmi ile kandaki oksijen seviyesi ölçülmeye başlanıyor.
Daha sonra hayvanlardan yağ ve kan örneği alınarak geçmiş yılın sonuçları ile karşılaştırılmak üzere laboratuvara götürüyor. Bazı dişi kutup ayılarına takılan çipler ile daha sonra uydular ile izlenmeleri sağlanıyor. Bu çipler sayesinde ayıların bir yılda ortalama kaç saat yüzdüğü bile ölçülebiliyor.
"'EVET BU ADAMI ÖLDÜRMELİYİM' DEMEZ"
Ayı baygınken sırtına bir numara yazılıyor. Bu numara sayesinde aynı ayı araştırma sezonunda tekrar uyutulup ‘rahatsız edilmiyor’. Bir kutup ayısını inceleme süreci bayılttıktan sonra ortalama 1 saat sürüyor. Bu sürenin sonunda veteriner aynı ayıyı uyandırmak için bir ilaç daha yapıyor.
Bazen de ayının doğal yollardan uyanıp yürümesi bekleniyor. İyi olduğundan emin olunduğunda devam ediliyor. Doktor Aars uyanık kutup ayılarının etrafında olmaktan artık korkmadığını şu sözlerle anlatıyor: “Hiçbir ayı ‘evet bu adamı öldürmeliyim’ demez. O an başka bir şeyi düşünüyordur”
Kutup ayıları dünyadaki en ilginç canlılardan biri. Örneğin beyaz renkte oldukları düşünülür ancak tüyleri siyahtır. Sadece yansıtabildikleri tek renk beyaz oldukları için göz tüylerinin rengini beyaz olarak görür. Beyaz tüylerin altına bakıldığında siyah tüyler görülür.
Dünyanın en iyi yüzücüleri arasında olan kutup ayıları bir buz kütlesinden diğerine giderken saatte 9 kilometre hızla yüzebilirler. Buna rağmen dünyadaki en kötü avcılar arasında gösterilirler. Dünya Doğayı Koruma Vakfı’nın (WWF) bir araştırmasına göre kutup ayılarının av girişimlerinden sadece yüzde 2’si başarılı oluyor.
DÖRT TÜRÜN POPÜLASYONU DÜŞÜŞTE
Dünya üzerinde 26 bin kutup ayısı olduğu tahmin ediliyor. Bu hayvanlar kendi içlerinde 19 farklı kategoriye ayrılıyor. Bir tür kutup ayısı türü artarken beş tanesinin popülasyonu stabil, dördü ise düşüşte. Kutup ayıları son derece güçlü hayvanlar. 800 kilogram ağırlığında bir erkek kutup ayısının 10 yetişkin erkek gücünde olduğu hesaplanıyor.
Dişi kutup ayıları genellikle ikiz doğuruyor. Bir kutup ayısı yavrusu doğumundan 28 ay sonra tek başına hayatta kalabilecek yetilere kavuşuyor. Anne kutup ayıları yavruları söz konusu olunca çok korumacılar. Hatta erkeklerden hiç yardım almıyorlar. Erkek kutup ayıları bebekleri öldürebiliyor. Diğer yırtıcıların aksine kutup ayıları insanlardan korkmuyor, bu da onları insan ırkı için daha tehlikeli yapıyor.
Kaynaklar: New York Times, WWF, National Geographic
Kaynak: Web Özel