Bir izdihamdan nasıl korunulur? Geçmişte neler yaşandı?

Güney Kore
Bir izdihamdan nasıl korunulur? Geçmişte neler yaşandı?
Katliamda hayatını kaybedenlerden birinin yakını sinir krizi geçirdi. Fotoğraf: Reuters

Güney Kore'deki izdiham faciası sonucu 153 kişi hayatını yitirdi. Olay soruşturulurken akıllara "Böyle bir durumda ne yapmalı?" sorusu geliyor.

Güney Kore’nin başkenti Seul’de 153 kişi Cadılar Bayramı kutlamalarında çıkan izdihamda hayatını kaybetti. Tarihe geçen bu olay sebebiyle ülkede ulusal yas ilan edildi. Yetkililer böylesi bir izdihama neyin sebep olmuş olabileceğini hala araştırıyor. İnsanların birbirini ezmesi sonucu feci bir şekilde can verdikleri olay, kalabalık yönetimi uzmanları tarafından da dikkatle takip ediliyor.

Peki bir kalabalığın izdihama yol açacak kadar kalabalık olduğunu nasıl anlarsınız? Uzmanlara göre; kalabalık hareket ediyorken bir anda durursa, bu izdihamın başladığının sinyali olabilir. İngiltere’deki Suffolk Üniversitesi’nde kalabalık bilimleri üzerine çalışan Profesör G. Keith Still, kalabalığın sesinin dinlenmesinin de önemli olduğunu vurguluyor.

METREKAREYE BEŞ İNSAN DÜŞEBİLİR

Sezgilere güvenmek de önemli. Seul’deki kalabalığın farklı bir duruma gelebileceğini sezen bazı vatandaşlar alandan ayrıldıklarını ifade ediyor. İngiltere’deki Northumbria Üniversitesi’nde kalabalık uzmanı ve bilgi teknolojileri alanında çalışan Martyn Amos, bazen bir metrekareye beş insanın düşebildiği durumlar olduğunu aktarıyor.

Uzmanlar kalabalığın içerisinde hareket edilemediği hissedildiği zaman kişilerin göğüs bölgelerini korumaya almaları gerektiğini aktarıyor. Sık kalabalıklar dalgalar halinde hareket ediyor da olabilir. Böyle bir durumda hareketsiz kalmamaya çalışmak vücut için yapılabilecek en doğru şey.

Bir izdihamdan nasıl korunulur? Geçmişte neler yaşandı? - Resim : 1

ABD, Los Angeles da kalabalık yönetimi üzerine çalışan Paul Wertheimer bu tip yoğun kalabalıklarda yıkılmamak için boksör duruşu gibi bacakların birbirinden ayrılması ve bir denge tutturulması görüşünde. Wertheimer da kişilerin önce göğüs bölgelerini koruma altına gerektiğini söylüyor.

Uzun boylu insanlar daha rahat oksijen alabilmeleri adına kısa boylulara göre aşırı kalabalıkların içinde daha avantajlı. Telefon veya değerli eşyaları izdihamda düşürdükten sonra onu aramaya kalkmak için eğilmek ise zincirleme bir düşme dalgası başlatabilir.

BAZEN DARBE, BAZEN NEFESSİZ KALMAK

İzdihamlarda insanlar her zaman darbeden değil, bazen de nefessiz kalmaktan dolayı yaşamlarını yitirebiliyor veya anın baskısı ile bayılabiliyorlar. İnsanların akciğerlerine izdiham sırasında aşırı baskı yapılmasından dolayı asfiksi geçirerek boğuldukları da görülüyor. İzdiham sırasında kaburgaların kırılmasına da sık rastlanıyor.

İzdiham sırasında kişilerin yanlarındakilerin de düşmemesini sağlamaya çalışması çok önemli. Bir kişinin düşmesi onlarca insanın hayatını kaybetmesine neden olabiliyor.

Kalabalık yönetimi uzmanlarına göre izdihamlardan kurtulmak için insanların çoğu tek bir çıkış noktasına odaklanıyor ancak kurtulmak için ortamdaki farklı çıkışlar da göz önüne alınabilir. Bu sebeple kalabalık bir açık hava etkinliğine katılmadan önce alanın krokisi hakkında bilgi sahibi olunabilir.

Peki bir izdihamda en güvenli nokta olabilir mi? Uzmanlar kalabalığın ortası dışındaki her noktanın benzer riskte olduğunu ifade ediyor.

GEÇMİŞTE NASIL FACİALAR YAŞANDI?

Güney Kore’de yaşanan izdiham modern zamanların en acı olaylarından biri olurken. 1990 yılında Suudi Arabistan’da Hac sırasında yaşanan Mekke Tüneli trajedisinde 1.426 hacı adayı hayatını kaybetmişti. 24 Eylül 2015 tarihinde Mekke, Mina’da çıkan izdihamda 2 bini aşkın kişi hayatını kaybetmişti.

30 Mayıs 1770 tarihinde daha sonra halk tarafından indirilecek XVI. Louis ve Marie Antoinette’nin düğün eğlenceleri sırasındaki havai fişek gösterisi sırasında çıkan izdihamda 133 kişi hayatını kaybetmişti.

1 Mayıs 1977 yılında Taksim’de düzenlenen 1 Mayıs etkinliği sırasında hazırlanan resmi iddianameye göre 34 kişinin 29’u izdiham sırasında Kazancı Yokuşu’nda hayatını kaybetmişti. Olay tarihe ‘Kanlı 1 Mayıs’ olarak geçmişti.    

 Kaynaklar: Washington Post, History, Britannica

Kaynak: Web Özel

Güney Kore