Seul'deki korkunç izdihama dair ne biliyoruz? İhmaller, Itaewon ve tarihi kalabalık...

Güney Kore
Seul'deki korkunç izdihama dair ne biliyoruz? İhmaller, Itaewon ve tarihi kalabalık...
Yetkililer, korkunç izdihamda 153 kişinin yaşamını yitirdiğini açıklarken Güney Kore'de bir hafta ulusal yas ilan edildi.

Güney Kore'nin başkenti Seul'de Cadılar Bayramı kutlaması tarihi bir felaketle sonuçlandı. Itaewon'daki kutlamada yaşanan izdihamda 153 kişi yaşamını yitirdi. Peki korkunç faciaya dair ne biliyoruz? İşte ihmal söylentileri, binlerce kayıp ilanı, ulusal yas ve Itaewon'un önemi...

Güney Kore'nin başkenti Seul'ün eğlence merkezlerinden biri olan Itaewon bölgesindeki Cadılar Bayramı kutlamasında çıkan izdihamda 153 kişi yaşamını yitirirken 103 kişi de yaralandı. Yetkililer, yaşamını yitirenlerin büyük kısmının 20'li yaşlardaki gençler olduğunu kaydetti. Aynı zamanda ölenlerin büyük çoğunluğunu kadınlar oluşturdu. Şok etkisi yaratan olay nedeniyle ülkedeki festival, kutlama, konser gibi etkinlikler iptal edildi, ülke genelinde ulusal yas ilan edildi.

Seul Belediye Başkanı Oh Se-hoon yaşanan olayı “korkunç” ifadesiyle değerlendirirken felaket, 2014 yılında bir okul gezisindeki lise öğrencilerini taşıyan feribotun batması sonucu 304 gencin hayatını kaybetmesinden bu yana yaşanan en ölümcül facia oldu. Peki korkunç olaya dair ne biliyoruz?

Seul'deki korkunç izdihama dair ne biliyoruz? İhmaller, Itaewon ve tarihi kalabalık... - Resim : 1

ÇOK SAYIDA KAYIP İHBARI...

*Yetkililerin aktardığı bilgilere göre öğle saatleri itibarıyla, yaşamını yitiren 153 kişinin 141'i teşhis edilebildi. Aile fertlerinin tedirgin bekleyişleri isimler geldikçe acı feryatlara dönüştü. Bölgede yaklaşık 100 bin kişinin kutlamaya katıldığı tahmin edillirken Seul'deki kolluk kuvvetleri olayla bağlantılı olarak 4 bini aşkın kayıp ihbarı aldıklarını dile getirdi.

*Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, ülkede bir haftalık ulusal yas ilan etti. Hükümet, trajedinin yaşandığı yeri afet bölgesi ilan ederken, kurbanların ailelerine destek sağlanacağı ifade edildi. Yoon ayrıca olaya ilişkin soruşturma başlatıldığını da açıkladı.

*Olay anını anlatan 17 yaşındaki bir görgü tanığı, saatler boyunca balık istifi bir şekilde hareketsiz duran ve neredeyse tek parça olmuş kitlenin sokağın diğer ucundaki bir grup tarafından sertçe itilmesiyle öndeki insanların “domino taşı gibi” yığıldığını anlatıyordu. İzdihamın “sokağa ünlü biri geldi” söylentisi nedeniyle çıktığı öne sürülüyor.

*Ulusal İtfaiye Teşkilatı yaşamını yitirenlerden 22'sinin yabancı uyruklu olduğunu kaydetti. İzdihamda 4 Çin, 4 İran ve 3 Rus vatandaşının öldüğü, hayatını kaybedenler arasında ABD, Fransa, Avustralya, Vietnam, Özbekistan, Norveç, Kazakistan, Sri Lanka, Tayland ve Avusturya vatandaşlarının bulunduğu belirtildi. Türkiye Cumhuriyeti Seul Büyükelçiliği, yaşamını yitirenler arasında Türk vatandaşı bulunmadığı bilgisini paylaştı.

BÜYÜK BİR KALABALIK BEKLENMİYORMUŞ!

*İçişleri ve Güvenlik Bakanı Lee Sang-min, geçmiş yıllardan yola çıkarak polisin bölgede büyük bir kalabalık beklemediğini ve bölgeye fazladan güvenlik gücü göndermediklerini dile getirirken aynı gün şehrin farklı noktalarında yaşanan geniş çaplı politik eylemler nedeniyle polislerin odak noktasının söz konusu eylem bölgeleri olduğunu aktardı.

John Jay College of Crime'da acil durum planlaması ve acil durum müdahalesi konularında çalışan akademisyen Doç. Dr. Brian Higgins, “Gördüğüm kadarıyla, ortada bir plan ve yeterli sayıda personel olmadığı açık. Alana olması gerekenden çok daha fazla insan girmiş. O kadar çok insan alana girdikten sonra, onları çabucak boşaltmak için bir planınız olmalı” diyor ve kutlamanın bir organizatör aracılığıyla gerçekleşmemiş olmasının da işleri bu noktada zorlaştırdığının altını çiziyor.

*İzdihamın yaşandığı sokakta bir kebapçıda çalışan 36 yaşındaki Türk vatandaşı Ulaş Çetinkaya, “Siyasi mitingler dışında hem burada hem de hayatımda hiç böyle bir kalabalık görmemiştim” dedi.

*Görgü tanıkları; şehirde pandemi ile ilgili sosyal mesafe önlemlerinin büyük ölçüde kaldırılmasının ardından yaşanan ilk Cadılar Bayramı'nda meydana gelen trajediye doğru gidilen saatlerde, kalabalığın hiç kontrol edilmediğini ve çevrede polis göremediklerini söyledi.

Seul'deki korkunç izdihama dair ne biliyoruz? İhmaller, Itaewon ve tarihi kalabalık... - Resim : 2

'GECE KULÜPLERİ DEVAM EDİYORDU'

*Bir başka görgü tanığı 32 yaşındaki Nuhyin Ahmed ise izdihamın yaşandığı sokağa arkadaşlarıyla girmeye çalıştıklarını ancak kalabalık nedeniyle vazgeçtiklerini söylerken “En kötü tarafı insanlar hayatını kaybedenlere kalp masajı yaparken gece kulüpleri çalışmaya devam ediyordu, mekanlarda eğlence gece 4'e kadar devam etti” ifadelerini kullandı.

TURİSTLERİN TERCİH ETTİĞİ BİR BÖLGE

*Itaewon, Seul'de yabancıların ağırlıklı olarak tercih ettikleri bir semt. Seul Turizm Ajansı, bölgenin şehir sakinleri, turistler, yabancı uyruklu profesyoneller ve ABD askeri personeli için popüler bir bölge olduğunu dile getiriyor. Pek çok farklı ülke mutfağından restoranın ve Seul Merkez Camii'nin de bulunduğu çokkültürlü semt, Amerikan kültürünün de en baskın olduğu semt olarak aktarılıyor. Semtin atmosferi ve kültürü “Itaewon Class” adlı popüler dizide de anlatılıyor.

*The New York Times, BBC, Visit Korea, Enjoy Itaewon, AA

Kaynak: Web Özel

Güney Kore