Biden, Trump'ın ters düştüğü Dr. Fauci'yi resmen açıkladı

donald trump koronavirüs

ABD'nin seçilmiş başkanı Joe Biden dün, başkanlığının ilk 100 gününde görev yapacak bilim kurulunu tanıttı. Biden, Dr. Anthony Fauci'nin "Baş Tıbbi Danışman" olarak 'Kovid-19 Ekibi'nde yer alacağını açıkladı.

ABD’nin 46’ncı başkanı olarak görev yapacak Joe Biden, dün başkanlığının ilk 100 gününde hizmet edecek 'Kovid-19 Ekibi'ni tanıttı.

45’inci Başkan Donald Trump zamanında da görev yapan Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü Direktörü Dr. Anthony Fauci, "Baş Tıbbi Danışman" olarak Joe Biden'ın ekibinde yer alacak.

Trump'ın tavsiyelerine zaman zaman karşı çıktığı ve eleştirdiği Dr Fauci, salgın boyunca ABD kamuoyunda ilgi odağı haline geldi. "Kahraman" olarak görülen ve görüşlerine sık sık başvurulan Fauci, Trump destekçileri arasında ise tepki toplamıştı. 

"GÜVENİLİR VE DOĞRUYU SÖYLEYEN BİR VATANSEVERDİR"

Biden, Dr. Fauci’yi açıklarken yayınladığı mesajında "Dr. Fauci güvenilir, doğruyu söyleyen ve vatanseverdir. Bu virüsü kontrol altına almaya çalışırken KOVİD ekibimin önemli bir üyesi olacağı için minnettarım" dedi.

Dr. Anthony Fauci, Biden’ın ekibinde yer almasıyla toplamda ABD’nin yedi başkanına hizmet etmiş olacak. Biden ayrıca Fauci’yi uzun zamandır tanıdığını ve iyi bir doktor olarak "Bilmek istediğimi değil, bilmeye ihtiyaç duyduğumu söyleyecektir" dedi.

100 GÜN MASKE TAKMALARINI İSTEYECEK

Öte yandan Biden, göreve başladığı ilk gün salgınla mücadele kapsamında Amerikan halkından 100 gün maske takmalarını isteyeceğini ifade etmiş, "Sadece 100 gün maske, sonsuza kadar değil sadece 100 gün ve böylece vakalarda büyük ölçüde azalma olacağını düşünüyorum." demişti. 

Dr. Fauci güvenli dediği takdirde aşı olacağını belirten Biden, güvenli olduğunu göstermek için ise kamuoyunun önünde aşı yaptıracağını söylemişti. 

100 MİLYON DOZ AŞI SÖZÜ

Wilmington'da sağlık ekibini tanıtan Biden, California Başsavcısı Xavier Becerra'yı Sağlık Bakanlığı görevine getireceğini açıkladı. Becarra, ABD Başkanı Donald Trump ve politikalarını en fazla eleştiren isimlerden biri olarak öne çıkıyor. California eyaleti ise Trump yönetimi ve politikalarına karşı şimdiye kadar 100'den fazla dava açtı.

Amerikan halkının aşılanmasının ülke tarihindeki "en zor ve en maliyetli operasyonlardan" biri olacağına dikkati çeken Biden, ABD Kongresine aşı için fon oluşturulması çağrısı yaptı.

Biden, "Milyonlarca Amerikalı aşı için aylarca bekleyebilir. Aşı geliştirmek üstün bir görev, dağıtımı da en az onun kadar zorlu olacak." dedi.

TRUMP'IN FAUCI'Yİ KIZAĞA ÇEKTİĞİ SÖYLENMİŞTİ

ABD'de ilk koronavirüs vakasının görülmesiyle salgınla mücadelenin en etkin isimlerinden biri olan Dr. Anthony Fauci'nin görünürlüğünün git gide azalması dikkati çekmiş, Fauci'nin basına yaptığı açıklamaların Trump'ı rahatsız ettiği, sert açıklamaları nedeniyle kenara atıldığı, Trump'ın "İyi biri ama çok fazla hata yaptı" sözleri dikkat çekmişti. 

Fauci, salgının ilk günlerinde halkı sokağa çıkıp N95 cerrahi maske almamaları yönünde uyarmış, sağlık çalışanlarının daha fazla ihtiyacı olacağını söylemişti. 

Vaka sayısının artmaya devam edeceğine ilişkin endişelerini, ekonominin yeniden açılmasına karşı uyarılarını sık sık dile getiren Fauci'nin ABD'nin koronavirüs tablosuna ilişkin olumsuz açıklamalarını yorumlayan Trump, "Ona katılmıyorum" derken, ismi açıklanmayan bir hükümet yetkilisi ise, "Fauci artık Trump'a rapor vermiyor ve hiç Oval Ofis'te değil, en son Haziran ayında görüştüler." ifadesini kullanmış, Beyaz Saray'ın Fauci'nin katılacağı programları iptal ettirdiği, bu nedenle Facebook canlı yayınları ve gazeteler aracılığıyla açıklamalarda bulunduğu söylenmişti.

"BİRAZ TELAŞLI AMA SORUN DEĞİL"

Donald Trump Ulusal Sağlık Enstitüsü'nde Bulaşıcı Hastalıklar Merkezi'nin başındaki isim Anthony Fauci için de "Dr. Fauci ile çok iyi bir ilişkim var. Biraz telaşlı ama sorun değil" nitelemesinde bulunmuş, Fauci’nin geçmişte hatalar yaptığını belirten Trump bununla birlikte Fauci’yi sevdiğini belirtmişti. 

 

Kaynak: DHA

Joe Biden Dr. Anthony Fauci Donald Trump