Biden'dan, Ukrayna'ya Rusya'ya karşı 'sarsılmaz' destek mesajı!

Rusya Beyaz Saray Ukrayna Joe Biden
Biden'dan, Ukrayna'ya Rusya'ya karşı 'sarsılmaz' destek mesajı!

ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile telefon görüşmesi yaptı. Görüşmede, Rusya'nın Donbas ve Kırım'daki "saldırganlığı" karşısında ABD'nin Ukrayna'ya "sarsılmaz desteğinin" süreceğini ifade etti.

Beyaz Saray, ABD Başkanı Joe Biden ile Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy'nin bugün telefonda görüştüklerini açıkladı. 

Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamada, "Başkan Biden görüşmede Rusya'nın Donbas ve Kırım'da devam eden saldırganlığı karşısında ABD'nin Ukrayna'nın egemenliği ve toprak bütünlüğüne sarsılmaz desteğini bir kez daha vurguladı" ifadesine yer verildi. 

Görüşmede, Biden'ın Zelenskiy'nin yolsuzlukla mücadele ve ortak demokratik değerlere dayalı reform ajandasına destek kapsamında stratejik ortaklığın yeniden canlandırılmasına bağlılığını vurguladığı belirtildi. ABD ve Ukrayna'nın koronavirüs salgınıyla mücadele ve bölgede ekonominin güçlendirilmesi konusunda yakın iş birliğinin önemine de işaret edildiği bildirildi. 

ZELENSKİY: ABD İLE OMUZ OMUZA DURUYORUZ

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, ABD Başkanı Joe Biden ile telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini duyurdu.

ABD'nin, Ukrayna'ya farklı düzeylerde sağladığı desteği takdir ettiğini kaydeden Zelenskiy, "Demokrasilerimizin korunması söz konusu olduğunda omuz omuza duruyoruz. Ukrayna'yı dönüştürmek, şeffaflığı artırmak ve barışı sağlamak konusunda kararlıyım. ABD ile ortaklık Ukraynalılar için çok önemli" ifadelerini kullandı. 

UKRAYNA-RUSYA SINIRINDA GERGİNLİK 

Ukrayna Genelkurmay Başkanı Ruslan Homçak, 30 Mart'ta Ukrayna Parlamentosunda yaptığı konuşmada, Rus Silahlı Kuvvetlerinin askeri tatbikat bahanesiyle Ukrayna sınırları yakınlarına birlik sevkiyatı yaptıklarını belirtmişti. 

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov da Rusya'nın kendi toprakları içinde silahlı kuvvetlerini kendi takdirine bağlı olarak hareket ettirdiğini ve bunun hiç kimse için tehdit içermediğini ifade etmişti. 

Ukrayna'nın doğusundaki Donbas bölgesinde, sözde bağımsızlığını ilan eden Rusya yanlısı ayrılıkçılarla Kiev yönetimi arasında 2014'ten bu yana çatışmalar devam ediyor. Çatışmalarda 13 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği belirtiliyor.

Kaynak: Reuters

Joe Biden ukrayna Rusya