Biden'dan McDonald's ve Burger King'e eleştiri

ABD Joe Biden
Biden'dan McDonald's ve Burger King'e eleştiri

"Pizza, hamburger, patates kızartması... Hepsi çok sevdiğimiz şeyler..." diyen ve fast food düşkünlüğüyle bilinen ABD eski Başkanı Donald Trump'ın aksine, ABD Başkanı Joe Biden ülkenin en büyük fast food zincirlerinden McDonald's ve Burger King'i eleştirdi.

Rekabet gücünü artırmaya yönelik kararnameye cuma günü imza atan ABD Başkanı Joe Biden, kararnameye imza atmadan hemen önce yaptığı açıklamada, kendisini rekabeti savunan "gururlu bir kapitalist" olarak tanımladı.

Rekabeti engelleyen uygulamalar sebebiyle orta gelirli ailelerin her yıl ortalama 5 bin dolar (yaklaşık 45 bin TL) kaybettiğini söyleyen Biden, daha yüksek bir maaş teklifi alsa da çalıştığı yerden ayrılamayan 26 yaşındaki bir işçiyi örnek gösterdi.

Biden, "Onun yerinde olduğunuzu hayal edin. Kendinizi güçsüz, kapana kısılmış, saygısızlığa ve zorbalığa uğramış gibi hissederdiniz. Bu doğru değil. Ya da McDonald's'ın sözleşmelerinde maddeler vardı: McDonald's'a gitmek için Burger King'den ayrılamazsınız. Hadi ama. O köftenin içinde ne olduğu konusunda ticari bir sır mı var?" dedi. 

ABD Başkanı'nın bu sözleri, salonda gülüşmelere yol açtı.

Biden'ın imzaladığı kararnamede işgücü piyasası, sağlık, ulaşım, internet, teknoloji, bankacılık gibi alanlarda rekabeti teşvik etmeye yönelik düzenlemeler var.

"Rekabetsiz kapitalizm, kapitalizm değildir, sömürüdür" diyen Biden kararnameyle ekonomik hareketliliği engelleyen "gereksiz" mesleki lisans gerekliliklerinin sınırlandırılmasını, iş değiştirilmesinin kolaylaştırılmasını ve ücretlerin artırılmasının sağlanmasını hedefliyor.

 

TRUMP'IN FAST FOOD DÜŞKÜNLÜĞÜ

Üniversiteler Arası Futbol Şampiyonası'nın birincisi olan takımı kabul eden dönemin ABD Başkanı Trump, iki yıl önce yüzlerce misafirine fast food (3 bin dolar tutarında) ikram ederek, "Hükümetin kapanması nedeniyle dışarı çıktık ve parasını benim ödediğim hamburgerleri aldık" diyerek gündeme damga vurmuştu. 

Alkol tüketmediği bilinse de, Trump'ın günde 12 kutu diyet kola içtiği, fast food'a olan düşkünlüğü biliniyor.

 

Kaynak: Haber Global TV

McDonald's Burger King ABD Joe Biden