Beyaz Saray doğruladı: Biden peşinde, Kim Jong Un takmıyor!

ABD Beyaz Saray Kuzey Kore Kim Jong-un Joe Biden
Beyaz Saray doğruladı: Biden peşinde, Kim Jong Un takmıyor!

ABD eski Başkanı Donald Trump ile dalgalı ilişkileriyle öne çıkan Kuzey Kore lideri Kim Jong Un, şimdi de Biden yönetimini zorluyor. ABD yönetiminin ulaşmaya çalıştığı ama bütün çabaların sonuçsuz kaldığı belirtilmişti. Beyaz Saray Sözcüsü Psaki, basına yansıyan iddiaları doğruladı,

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Beyaz Saray'da düzenlediği günlük basın toplantısında gündemi değerlendirdi ve gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Hafta sonu ülke basınında Kuzey Kore ile ilgili çıkan haberlerin sorulması üzerine Psaki, "Kuzey Kore ile iletişime geçmeye çalıştığımız haberlerini teyit edebilirim. Birçok kanalı bunun için kullandık." dedi.

Bu konuda eski yönetimlerden birçok kişiyle de görüştüklerinin altını çizen Psaki, "Kuzey Kore konusunda, Japon ve Kuzey Koreli ortaklarımız ile çalışmaya devam edeceğiz, yeni yaklaşım yolları arayacağız, üç taraflı müzakereler de dahil onların fikirlerini dikkatle dinleyeceğiz. Bizim amacımız diplomasi, hep de böyle oldu. Amacımız, gerginliği azaltmak ancak şu ana kadar karşı taraftan herhangi bir geri dönüş alamadık." diye konuştu.

BIDEN İLE TEMASA GEÇMİYOR

CNN televizyonuna konuşan isimleri açıklanmayan ABD'li yetkililer, Biden yönetiminin birçok kanaldan Kim Jong-un yönetimine ulaşmaya çalıştığını ileri sürerek, "Gerilimin tırmandırılması riskini azaltmak için şubatın ortalarından itibaren New York'ta dahil birçok kanal üzerinden Kuzey Kore hükümetine ulaşmaya çalıştık. Şu ana kadar Pyongyang'dan herhangi bir yanıt alamadık. Bu da son bir yıldır birçok kez ABD girişimlerine rağmen Kuzey Kore ile aktif bir diyalog kuramadığımızın üzerine geldi." ifadelerini kullanmıştı. 

Kuzey Kore'ye ulaşma girişimlerine dair detay vermeyen yetkililer, Biden yönetimin Kuzey Kore'ye yönelik politikayı ve bu ülkenin ABD'ye ve bölgeye yönelik tehditlerine karşı seçenekleri de gözden geçirdiğini belirtti.

ABD ile Kuzey Kore arasında Pyongyang yönetiminin nükleer silah ve balistik füze programından dolayı zaman zaman gerilim tırmanıyor. Eski ABD Başkanı Donald Trump döneminde de tırmanan gerilimden sonra Trump ile Kim 12 Haziran 2018'de Singapur'da bir araya gelmişti. İki lider arasında daha sonra mektuplaşmalar da olmuştu. Ancak Kuzey Kore nükleer programı ve balistik füze denemelerine devam etmişti.

WASHİNGTON YÖNETİMİNE MESAJ

6 Ocak’ta yaşanan Kongre baskını ve 20 Ocak’ta Joe Biden’ın yemin töreni nedeniyle gözler ABD’ye çevrilmişken, Kuzey Kore’de Kim Jong Un liderliğinde askeri geçit töreni düzenlenmiş ve bu törende denizaltıdan fırlatılmak üzere tasarlanan füzeler ile diğer askeri donanımlar sergilenerek yeni füzelerin devlet kanalında 'Dünyanın en güçlü silahı' olarak nitelendirildiği ifade edilmişti.

Törenin, Kuzey Kore liderini 'haydut' olarak nitelendiren Joe Biden hükümetine yönelik 'bir güç gösterisi' olarak değerlendirilmesi yapılmıştı. Kuzey Kore lideri, "ABD'de kim göreve gelirse, ülkenin temel yapısı ve düşmanca politikası asla değişmeyecek." demişti.ABD ile yeni ilişkiler kurmanın, bu ülkenin düşmanca politikasını sürdürüp sürdürmemesine bağlı olduğunu ifade eden Kim, düşman güçler nükleer silahlarını kullanmayı düşünmedikçe, nükleer silah kullanmayacaklarını söylemişti.

 

Kaynak: AA

Beyaz Saray Kim Jong-Un ABD Kuzey Kore