Beyaz Saray Delta varyantı için harekete geçti

ABD koronavirüs
Beyaz Saray Delta varyantı için harekete geçti

Salgında hayatını kaybedenlerin sayısının son 24 saatte 242 artarak 604 bin 718'e yükseldiği ABD'de aşılama oranlarının düşük olduğu ve Delta varyantının yoğun görüldüğü bölgelere Beyaz Saray tarafından ekip gönderilerek temas takibi yapacağı ve gerekli ekipmanları sağlayacağı bildirildi

ABD'de Johns Hopkins Üniversitesinin derlediği verilere göre, son 24 saatte koronavirüs tespit edilenlerin sayısı 13 bin 60 artışla 33 milyon 666 bin 198'e yükseldi.

Beyaz Saray Koronavirüs Koordinatörü Jeff Zients, düzenlediği günlük basın toplantısında, Beyaz Saray'ın Delta varyantının sıklıkla görüldüğü ya da aşılama oranlarının düşük olduğu bölgelere ekipler göndereceğini belirtti.

Söz konusu ekibin, temas takibi, malzeme tedariki, test takibi gibi konularda yerel yetkililerle çalışacağını, yerel aşılama merkezlerine de ek personel sağlayacağını kaydeden Zients, gerekli personelin Sağlık ve İnsani Hizmetler Bakanlığı ile Federal Acil Durum Yönetim Ajansı (FEMA) üzerinden sağlanacağını sözlerine ekledi.

Aynı toplantıda konuşan ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) Direktörü Rochelle Walensky ise bulaş oranı yüksek Delta varyantının aşılama oranı düşük topluluklar için büyük risk teşkil ettiğinin altını çizerek "Ülke geneline baktığımızda, pandemiyi bitirme yolunda büyük bir ilerleme kaydettiğimizi görüyoruz. Ancak, eyalet ve şehir düzeyinde baktığımızda aşılanmayı reddeden toplulukların virüse karşı savunmasız kaldığını ve Delta varyantının yayılmaya başladığını görüyoruz." ifadelerini kullandı.

California, 3 milyon 816 bini aşkın vaka sayısıyla ülkede ilk sırada yer alırken, bu eyaleti 3 milyondan fazla vakayla Texas ve 2 milyon 365 binden fazla vakayla Florida izledi.

Virüse bağlı can kaybı sayısı bakımından da California 63 bin 647 ile ilk sırada yer aldı. Bu sayı, New York'ta 53 bin 679 ve Texas'ta 52 bin 337 olarak kayıtlara geçti.

ABD'de Kovid-19 aşılama istatistiklerini takip eden Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezine (CDC) göre, 180 milyondan fazla kişiye ilk doz, 154 milyonu aşkın kişiye ise ikinci doz Kovid-19 aşısı yapıldı.

Salgında vaka ve ölü sayısında dünyada ilk sırada bulunan ABD'yi 30 milyon 411 bini aşkın vakayla Hindistan ve 18 milyon 557 binden fazla vakayla Brezilya izliyor.

Can kaybında ise ABD'yi 518 bini geçen ölü sayısıyla Brezilya ve 399 binden fazla ölümle Hindistan takip ediyor.

Kaynak: AA

Beyaz Saray ABD Delta varyantı koronavirüs