Beşar Esad Çin'de... 12 yıl sonra bir ilk

suriye Çin
Beşar Esad Çin'de... 12 yıl sonra bir ilk

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Pekin'in başlıca destekçilerinden biri olduğu Suriye'deki 12 yıllık çatışmanın başlamasından bu yana ülkeye yaptığı ilk ziyaret için Çin'e gitti. 

Esad'ın 2004 yılından bu yana Çin'e yaptığı ilk ziyareti iki ülke arasındaki ilişkilerde kritik bir an olarak görülüyor. Esad'ın ziyareti Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in resmi daveti üzerine gerçekleşiyor.

Esad başkanlığındaki heyette Dışişleri Bakanı Faysal Mikdad ve Maliye Bakanı Samar El Halil'in de yer alacağı Suriye heyetinin Pekin ve Guangzhou'da temaslarda bulunması bekleniyor.

Çin-Suriye zirvesi, Suriye'nin yarışmaya hazırlandığı Asya Oyunları'nın Hangzhou'da düzenleneceği döneme denk geliyor.

China Daily'nin haberine göre, Hangzhou 2022'deki Suriye ekibinin başkanı Ömer el-Aroub, "Bu organizasyon, Suriye'nin hem hükümet hem de halk olarak güçlü ilişkilere sahip olduğu bir ülke olan Çin'de gerçekleştiği için daha da önemli. Çin bizi çeşitli şekillerde destekledi, yardım teklif eden ilk ülkeler arasında yer aldı ve bu da bize bu spor etkinliğine katılma konusunda daha fazla ivme ve motivasyon kazandırdı."

Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı Ayman Sousan, 23 Eylül Cumartesi günü başlayacak ve 8 Ekim'de sona erecek olan Asya Oyunları'nın organizasyonunda "dost" Çin'e "başarılar" diledi.

Çin devlet haber ajansı Xinhua'ya konuşan Sousan, "Çin'in Asya halklarını birbirine yakınlaştırmayı amaçlayan bu spor etkinliklerine ev sahipliği yapmasını memnuniyetle karşılıyoruz ve bu rolü Çin'den daha iyi yerine getirebilecek kimse yok çünkü Çin herkese saygılı davranıyor ve herkes için refah istiyor" dedi. 

Suriye, ilk kez 1978'de Bangkok'ta yer aldığı Asya Oyunlarına 11. kez katılacak. Sporcuların atletizm, boks, binicilik, halter ve güreş dallarında yarışması bekleniyor.

Kaynak: Ajans Bizim

Suriye Beşar Esad Çin