Barış ve Dostluk Paktı: Çin ve Japonya'dan anlaşmanın 45. yılında karşılıklı dostluk mesajları

Çin Japonya Dünya haberleri Gündem haberleri
Barış ve Dostluk Paktı: Çin ve Japonya'dan anlaşmanın 45. yılında karşılıklı dostluk mesajları

Çin ve Japonya başbakanları, iki ülke arasındaki ilişkilerin temelini oluşturan Barış ve Dostluk Paktı'nın 45. yılı vesilesi ile karşılıklı dostluk mesajları yayımladı.

Çin ile Japonya hükümetleri, savaşın ertesinde ikili ilişkilerinin temelini oluşturan 1978 tarihli Barış ve Dostluk Paktı'nın 45. yılında, mevcut gerilimlere karşın barış içinde bir arada yaşamaya vurgu yaptı.

Çin Başbakanı Li Çiang ve Japonya Başbakanı Kişida Fumio, anlaşmanın yürürlüğe girmesinin 45. yıl dönümü vesilesiyle karşılıklı kutlama mesajları yayımladı.

Çin Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Başbakan Li, mesajında, 45 yıl önce iki ülkenin eski kuşak liderlerinin ve siyasetçilerinin stratejik kararla barış ve dostluk paktı yaparak, iki komşu arasında daimi dostluk ve barış içinde bir arada yaşamanın genel doğrultusunu yasal olarak çizdiğini belirtti.

Hegemonya anlayışına karşı çıkan paktın ikili ilişkilerin gelişimine önemli mihenk taşı olduğuna işaret eden Li, son 45 yılda iki ülke arasındaki barış ve dostluğun kalkınmada önemli başarılar kaydedilmesine, iki ülke halklarının yaşamının iyileşmesine, dünyada ve bölgede barış, istikrar ve refaha katkı sağladığını ifade etti.

Li, Çin'in "paktın ruhunu yeniden canlandırmak" ve "ikili ilişkilerin doğru rotada gelişimini sağlamak" ve "yeni dönemin gereklerine uygun Çin-Japon ilişkilerini inşa etmek" için Japonya ile çalışmaya hazır olduklarını vurguladı.

JAPONYA BAŞBAKANI'NDAN "BİRLİKTE ÇALIŞMA" ÇAĞRISI

Japonya Başbakanı Kişida da son 45 yılda iki tarafın paktı rehber olarak görerek barışçıl ve dostane ilişkilerini sürdürdüğünü belirtti.

Bölgenin ve dünyanın barışı ve refahı için iki ülkeye büyük sorumluluk düştüğüne işaret eden Kişida, tarafların yapıcı ve istikrarlı ilişkileri inşa etmek için paktın ruhunu yaşatma çağrısında bulundu.

Japon tarafından yapılan açıklamaya göre Kişida, "Büyük resim perspektifinden, yapıcı ve istikrarlı bir Japonya-Çin ilişkisi kurmak için birlikte çalışmak önemli." ifadesini kullandı.

İki ülkenin "çeşitli endişe verici sorunlarla" karşı karşıya olduğunu kabul eden Kişida, Japonya ve Çin'in "bölgenin ve uluslararası toplumun barışı ve refahı için büyük bir sorumluluğu" paylaştıklarını belirtti.

Japonya Dışişleri Bakanı Kamikawa Yoko da iki ülkenin "liderlerden kamuoyuna kadar geniş ve çok katmanlı diyaloğunu" sürdürmesinin yanı sıra iklim değişikliği gibi küresel sorunların çözümünde işbirliği yapması gerektiğini vurguladı.

BARIŞ VE DOSTLUK PAKTI NEDİR?

Çin Halk Cumhuriyeti ile Japonya, 1972'de ortak bildiriyle diplomatik ilişkilerini kurmasının ardından 1978'de imzaladıkları Barış ve Dostluk Paktı ile, iki taraf egemenliklerine ve toprak bütünlüklerine saygıyı karşılıklı olarak tanırken ilişkilerini güç kullanmama, iç işlerine karışmama ve ilişkilerini eşitlik, karşılıklı fayda ve barış içinde bir arada yaşama ilkeleri çerçevesinde sürdüreceklerini bildirmişti.

Anlaşmayla taraflar, "Asya-Pasifik'te veya başka bir bölgede hegemonya arayışında olmayacakları ve başka bir ülke veya ülkeler grubunun hegemonya arayışına karşı çıkacakları" taahhüdünde bulunmuştu.

12 Ağustos'ta imzalanan fakat 23 Ekim'de yürürlüğe giren anlaşmanın imzalanmasının yıl dönümü, iki ülke arasında Japonya'nın Fukişima Dai-içi Nükleer Santrali'ndeki radyoaktif atık suyu ağustosta okyanusa boşaltmaya başlamasıyla ortaya çıkan gerilim nedeniyle kutlanmamıştı.

 

Kaynak: AA

Çin japonya barış