Bakü'de Bağlantısızlar Hareketi Konferansı

Bakü Azerbaycan

Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de Bağlantısızlar Hareketi'nin "Kadın haklarının geliştirilmesi ve kadınların güçlendirilmesi" konferansı düzenleniyor.

2 gün sürecek konferansta Türkiye de onur konuğu olarak bulunuyor. Konferansta kadın haklarının geliştirilmesi ve güçlendirilmesi yönünde atılabilecek adımlar masaya yatırılıyor.

Bağlantısızlar Hareketi, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in açıkladığı girişim çerçevesinde harekete geçti. Bakü'de "Kadın Haklarının Geliştirilmesi ve Kadınların Güçlendirilmesi" konferansı düzenleniyor.

Azerbaycan konferansın hareketin sonraki başkanları olacak Uganda ve Özbekistan ile ortak düzenledi. Kadın haklarının desteklenmesi, kadınların güçlendirilmesi, sürdürülebilir kalkınma ile barış ve güvenlik sorunları gibi konular konferansta ele alınacak.

Azerbaycan adına konferansa ev sahipliği yapan isimlerden biri Aile, Kadın ve Çocuk Problemlerinden Sorumlu Devlet Komitesi Başkanı Bahar Muradova.

Muradova kadın haklarının artırılmasının önemine vurgu yaparak, "Azerbaycan bu teşkilata başkanlığı süresince girişimlerde bulundu. Bu sayede yeni bir platformun oluşmasını sağladı. Bugünkü konferans da bu girişimin gerçekleşmesini sağlayacak bir konferanstır. Kadın haklarının artırılması ve güçlendirilmesi bütün ülke ve kuruluşlara fayda sağlayan bir gelişmedir" diye konuştu.

Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu Üyesi Aygün Attar ise konferansın önemini anlatırken Gazze hatırlatması yaptı.

Attar, "Bağlantısızlar Hareketi başkanlığını İlham Aliyev yapıyor. Kadın problemlerinin halledilmesi yolunda işbirliği teması konuşuluyor. Çok önemsiyoruz çünkü 30 yıllık işgal sürecinde Azerbaycan kadınının yaşadığı problemler ve inanıyorum ki Gazze'de mağdur olan anneler, hayatını kaybeden yavrular da gündem konusu olacaktır." dedi.

Aile Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı Leman Yenigün ise konferansta Türkiye'nin kadın hakları ve kadına şiddetin engellenmesine yönelik yaptığı çalışmaları anlattıklarını söyledi.

Yenigün, "Azerbaycan'ın kadın haklarının gelişmesi temasıyla yaptığı toplantıda bir aradaydık. Kadınların güçlenmesi noktasında ülkelerin çalışmalarını dinledik. Biz de kendi yaptığımız, kadınlara yönelik şiddetle mücadeleyle ilgili çalışmalarda geldiğimiz noktayı anlattık" şeklinde konuştu.

 

Kaynak: Haber Merkezi