Bakan Fidan ve Bayramov'dan önemli mesajlar: Tarihi bir fırsatın eşiğindeyiz

Azerbaycan Hakan Fidan Ermenistan

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, bugün resmi temaslarda bulunmak üzere Azerbaycan’a gitti. Fidan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından kabul edildi. Fidan daha sonra mevkidaşı Ceyhun Bayramov ile görüştü, iki bakan önemli mesajlar verdi.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Azerbaycan'a ziyaret gerçekleştirdi. Bakan Fidan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından kabul edildi. Fidan daha sonra Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ile bir araya geldi. Fidan ve Bayramov, görüşmenin ardından ortak basın toplantısında açıklamalarda bulundu.

Azerbaycan - Ermenistan normalleşme süreci için tarihi bir fırsatın eşiğinde olunduğunu vurgulayan Fidan, "Azerbaycan ile Ermenistan normalleşmesi sağlanınca Türkiye ile Ermenistan normalleşmesi de sağlanacak" dedi. 

Bakan Fidan ve Bayramov'dan önemli mesajlar: Tarihi bir fırsatın eşiğindeyiz - Resim : 1

Bayramov, "Liderlerimizin siyasi iradeleri neticesinde imzalanan Şuşa Beyannamesi ile ilişkilerimiz stratejik müttefiklik seviyesine ulaştı. Dört bine yakın Türkiye merkezli şirket Azerbaycan'da faaliyet gösteriyor. Türkiye şirketlerinin işgalden kurtarılan yerlerde faaliyetini görüştük. "Antiterör Operasyonu" neticesinde Azerbaycan'ın işgal altındaki bölgelerde tam hakimiyetinin sağlanmasından sonra atılan adımlar ve diğer konular da tarafımızdan müzakere edildi. Azerbaycan - Ermenistan arasındaki normalleşme süreci konusunda da aramızda tam fikir birliği var. Bu konuda da bugün görüşmeler yaptık. Hakan Bey'e tekrar, Azerbaycan'a ziyareti dolayısıyla teşekkürlerimi iletiyorum. Biz, Ermenistan ile Türkiye arasındaki diyalogun olmasını destekliyoruz" dedi. 

Hakan Fidan ise, şu açıklamalarda bulundu:

Sayın Bayramov'a gösterdiği misafirperverlikten ötürü çok teşekkür ederim. Azerbaycan ile olan tarihi, stratejik bağlarımız her geçen gün daha da iler gitmekte. Milli lider Haydar Aliyev'i, ebediyete irtikalinin 20. yılında saygıyla anıyorum. Cumhurbaşkanı Sayın İlham Aliyev de Azerbaycan için yaptıklarıyla adını tarihe şimdiden yazdırmıştır. 

Burada acı bir haber aldım. Kocaeli Milletvekilimiz Hasan Bitmez vefat etmiş, buradan taziyelerimi sunuyorum. 

İlişkilerimizi kuvvetlendirmek halklarımıza ortak sorumluluğumuzdur. Şuşa Beyannamesi bize güçlü bir zemin sağlamakta. Biz de kardeşim Bayramov ile bu beyannamenin gereğini yapmaya çalışıyoruz. Ulaştırma ve enerji hatlarının güvenliği için Güney Kafkasya istikrarı çok önemlidir. Ülkelerimiz arasındaki bağlantısallığın güçlendirilmesini arzu ediyoruz. Kars - Nahçıvan demiryolu projesini en kısa sürede hayata geçirmek amacındayız. TANAP'ın kapasitesinin genişletilmesi stratejimizin önemli unsurlarındandır. Iğdır - Nahçıvan Doğalgaz Boru Hattı Projesi ile de önemli bir işbirliğine imza attık.  

AZERBAYCAN VE ERMENİSTAN İLİŞKİLERİ

Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki kalıcı barış ve sınır tesisi anlaşmalarının olumlu seyretmesini memnuniyetle karşılıyoruz. Tüm taraflar barış ve normalleşme iklimi için çaba göstermeli. Ermeni diasporası Ermenistan halkının zor şartlarını istismar etmekte, bazı ülkeler Azerbaycan'a karşı kışkırtmaktadır. Provokatif adımlarla sürece zarar vermeye çalışan çevreler, bu mutabakattan kendisine ders çıkarmalı. Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki süreç, Türkiye ve Ermenistan arasındaki ilişkilere de olumlu yansıyacaktır. 

"TARİHİ BİR FIRSATIN EŞİĞİNDEYİZ"

Türkiye ve Azerbaycan arasında sarsılmaz bağlar var. Bu bağlar, bölgeye yönelik bizim adaletsizlik gerektiren, hukuksuzluk gerektiren bir fiiliyatı benimsemeye de bizi hiç itmemiştir. Bundan sonraki süreç bölgede bir barış anlaşması ile, refah ve kalkınma döneminin başlangıcı olmalı. Bunun için tarihi bir fırsatın eşiğindeyiz. Artık bir çatışmaya gerek kalmadığını düşünüyoruz. Azerbaycan ile Ermenistan normalleşmesi sağlanınca Türkiye ile Ermenistan normalleşmesi de sağlanacak. 

ORTA KORİDOR

Orta Koridor'un tam postansiyeli ile hayata geçmesi fevkalade önemli. Lojistik ve bağlantısallık projelerinin hayata geçirilmesi bölgesel kalkınma ve işbirliği için oldukça önemli.

"GAZZE'DE ATEŞKES İLE KATLİAM ARASINDA SADECE ABD DURUYOR"

Gazze'deki insani trajedi devam ediyor. Çalışmalarımız hakkında kardeşim Ceyhun Bey'i de bilgilendirdim. Filistin'in haklı davasına olan bağlılığımızı bir kez daha vurgulayacağız. Yoğun çabalarımızın katkısıyla önemli gelişmeler yaşanıyor. BM Genel Kurulu'ndaki oylamada ateşkes kararı için 153 ülke olumlu oy kullandı. Çekimser kalan ya da aleyhte olanlar da Filistin'in yanında yer aldı. İsrail'i destekleyenler bu tabloyu iyi anlamalı. ABD'nin, BMGK'nın kararlarına daha fazla engel olmamasını bekliyoruz. Şu anda Gazze'de ateşkes ile katliam arasında sadece ABD duruyor. 

Kaynak: Haber Global TV