Bakan Fidan: ABD'nin desteği olmasa soykırımın sürmesi mümkün değil

HABER MERKEZİ
Filistin ABD

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Kamboçya Başbakan Yardımcısı, Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Bakanı Sok Chenda Sophea ile ortak basın toplantısında konuştu.

Refah'taki saldırılarla ilgili olarak Bakan Fidan, "ABD'nin desteği olmasa soykırımın sürmesi mümkün değil. İsrail, mümkün olan en sert, en insanlık dışı faaliyetleri sürekli sürdürmekte. Yürüttüğü olduğu bu soykırımın elbette cezasız kalmayacağı hem insanlık vicdanında hem uluslararası hukuk tarafından da gerekli muameleyi göreceğine yürekten inanıyoruz. ABD ve bazı batılı ülkelerin desteği olmasa soykırımın sürmesi mümkün değil. Refah Sınır Kapısı'nda Mısırlı bir askerin İsrailliler tarafından şehit edilmesi yayılma tehlikesinin ne kadar cari bir tehlike olduğunu bir kez daha göstermektedir" dedi.

Fidan'ın açıklamaları şöyle:

"Son olarak 3 ülkenin resmen tanıdığını açıklaması önemli bir gelişme. Brüksel'deki toplantılarda artık 150'ye yakın ülke Filistin'i devlet olarak tanıyor, bundan sonra ne yapılmalı sorusu gündeme geldi. Her tanıyan ülke Filistin'le devlet ilişkisi kurabilir. Devam eden işgal var, işgal şartları ölçüsünde işbirliği önemli. İsrail illegal yerleşimciler yoluyla Filistin'in elindeki toprakları alıyor ve Filistinlilere alan bırakmama projesini devam ettiriyor. Bu planın sonuna gelindi. Ne insanlık vicdanı ne kamuoyu bunu artık taşımıyor. İnsanlık Gazze'de şehit olanların kanı üzerinden yeni bir Filistin gerçeğine 2024 yılında gözünü açtı. Bu gerçeklik sadece Filistin halkının özgürlüğünü ifade etmiyor, aynı zamanda yalan imparatorluğunun çökmesi için de bir başlangıç teşkil ediyor."