Azerbaycan'ın diplomasi başarısı... Erivan'la barış görüşmesi Granada yerine Tiflis'te kuruldu

Dünya haberleri Azerbaycan Ermenistan Gürcistan

Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki barış görüşmelerine, bu kez bölge ülkesi Gürcistan ev sahipliği yaptı. Azerbaycan başbakanı Ali Asadov ve Ermenistan başbakanları Nikol Paşinyan, Gürcistan Başbakanı Irakli Garibaşvili'nin arabuluculuğunda Tiflis'te bir araya geldi.

Azerbaycan, 19 Eylül'de Karabağ'daki yasadışı unsurlara terörle mücadele operasyonu düzenleyerek, bölgeyi 1 günden kısa sürede işgalci unsurlardan temizlemiş, Karabağ'daki sözde devlet yapılanması teslim olup, bölgeyi terk etmişti. Bu tarihi gelişme sonrası, Karabağ fiilen Azerbaycan toprağı. Aliyev Hankendi'de göndere Azerbaycan bayrağını çekti.

Karabağ sorunun ebediyen tarihe karışmasını sağlayan anti-terör operasyonu sonrası Azerbaycan ve Ermenistan liderleri arasında ilk yüz yüze görüşme, aslında 5 Ekim günü İspanya'nın Granada kentinde yapılacaktı. Ancak Fransa, Almanya ve AB liderlerinin de katılacağı görüşmede Türkiye'nin de yer alması engellendi. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev bunun üzerine rest çekip "Türkiye yoksa biz de yokuz" diyerek Granada'ya gitmedi.

Aliyev, bundan sonra Azerbaycan'la Ermenistan arasında yapılacak barış görüşmelerinin bölgeden uzak ülkeler yerine, bölge ülkelerinin katılıyla yapılması gerektiğini söyledi.

Gürcistan'daki toplantı, Azerbaycan'ın diplomasi başarısının son örneği olarak kayda geçti.

 

 

 

Kaynak: Haber Global TV