Azerbaycan'dan Macron'un sözlerine yanıt

haberglobal.com.tr
Fransa Azerbaycan

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron dün Paris'te Ermenistan Başbakanı Paşinyan ile bir araya geldi. Macron'un açıklamaları tepki çekti. Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı, "Fransa'nın sinsi politikası sonuç getirmeyecek" açıklaması yaptı.

Sözde demokrasi ve insan hakları savunuculuğu yapan Fransa, ikiyüzlü tutumunu bir kez daha gün yüzüne çıkardı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Elysee Sarayı'nda Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ı ağırladı. Macron, yine Ermenilerin savunuculuğuna savundu. Azerbaycan halkının topraklarından sürülmesine, toplu katliamlara maruz kalmasına ses çıkarmayan Macron, söz konusu Ermenistan olunca bambaşka bir tutum sergiliyor.

Macron, Azerbaycan'ın Karabağ'dan ayrılan ve geri dönmek isteyenlerin güvenli ve hızlı dönüşünü sağlama yükümlülüğü olduğunu söyleyecek kadar ileri gitti.

Bakü'den Macron'un skandal açıklamalarına tepki gecikmedi. Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı, asılsız iddiaları şiddetle kınadı. Fransa'nın Ermenilerin hakları ve güvenliği konusunda konuşmasının tamamen uygunsuz olduğu belirtildi. Fransa'nın neden Ermenistan'ın 30 yıldır süren saldırılara sessiz kaldığı soruldu.

Azerbaycan'ın Güney Kafkasya'da ortaya çıkardığı yeni coğrafi denklemden rahatsızlık duyan Fransa, Ermenistan'ı silahlandırmaya da devam ediyor. Macron, stratejik altyapı konusunda askeri teçhizat sağlamayı sürdüreceklerini dile getirdi.

Fransa Cumhurbaşkanı'nın tek taraflı tutumu bölgede barış ve işbirliği yerine silahlanma politikasını sürdürme isteğini yeniden gözler önüne serdi. Daha önce Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Fransa'nın savaşa zemin hazırladığını söylemiş, bölgede yeni bir çatışma olursa bunun müsebbibi Fransa olur demişti.