Azerbaycan'da tarihi seçim: Sandıklar kapandı

Azerbaycan Azerbaycan seçimleri

Azerbaycanlılar sandık başına gitti. Cumhurbaşkanlığı seçimleri tarihi nitelikte, çünkü 30 yıl aradan sonra ilk kez tüm Azerbaycan topraklarında seçim yapıldı. TSİ 18:00 itibarıyla sandıklar kapandı.

Azerbaycanlılar Cumhurbaşkanını seçmek için sandık başına gitti. Azerbaycan'da Cumhurbaşkanlığı seçimine "Zafer seçimi" de deniliyor. Çünkü işgalden kurtarılan bölgelerde de yaklaşık 30 yıl sonra ilk kez sandıklar kuruldu. TSİ 18:00 itibarıyla oy verme işlemi tamamlandı. 

Şuşa'da, Hankendi'de, Hocalı'da ve daha birçok işgalden kurtarılan kentte oy kullanıldı. Yıllardır bu anı beklediklerini söyleyen Fuzuli halkı oy verme işlemine büyük heyecanla gitti. 

Azerbaycan'ın Ermenistan işgalinden kurtardığı Karabağ toprakları dahil ülke genelinde oy verme işlemine katılım yoğundu.

Azerbaycan'da tarihi seçim: Sandıklar kapandı - Resim : 1

CUMHURBAŞKANI ALİYEV HANDEKİ'DE OY KULLANDI

Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, eşi Mehriban Aliyeva ve aile üyeleri Hankendi'nin 122 numaralı seçim bölgesinin 14 numaralı sandıkta oy kullandı.

Azerbaycan'da tarihi seçim: Sandıklar kapandı - Resim : 3

TÜRKİYE'YE TEŞEKKÜR

Oy vermeye gelenlerin çoğu mevcut Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’e sonsuz şükranlarını dile getirerek Türkiye’ye de destek ve ilgisi için teşekkür ediyor.

Karabağ'ın sembol şehri Şuşa'da, bir zamanlar ayrılıkçı Ermeni yönetimin "başkent" olarak kullandığı Hankendi'de, Hocalı'da, Hocavend'de, Ağdere'de, Ağdam'da, Cebrayıl'da, Fuzuli'de, Zengilan'da, Gubadlı'da, Laçın'da ve Kelbecer'de 22 binden fazla seçmen Azerbaycan Cumhurbaşkanını seçebilmek için oy kullanıldı. 

Azerbaycan'da tarihi seçim: Sandıklar kapandı - Resim : 7

Azerbaycan'da tarihi seçim: Sandıklar kapandı - Resim : 9

Seçimi 800'ü yabancı 90 bin yerli gözlemci izlerken, 60'tan fazla uluslararası medya kuruluşu da seçimi takip etti. 

Seçimde mevcut Cumhurbaşkanı İlham Aliyev dahil 7 aday yarışıyor. En favori aday İlham Aliyev'in 5. kez seçim zaferi kazanması bekleniyor.

Azerbaycan'da son Cumhurbaşkanlığı seçimi, 11 Nisan 2018'de düzenlenmişti. Aliyev'in imzaladığı kararnameyle 7 yılda bir yapılması gereken Cumhurbaşkanlığı seçimi öne alınmıştı.