Azerbaycan ve İran arasında tansiyon yükseldi

Azerbaycan İran Dünya haberleri

Azerbaycan ve İran birbirlerine karşılıklı nota verdi. İran medyasında Azerbaycan'la ilgili yer alan iftira ve yalan dolu haberlerin listesi İranlı Büyükelçiye sunuldu.

İran'ın Ermenistan yanlısı politikalarından vazgeçmeyip, Azerbaycan'ın ulusal güvenliği ve toprak bütünlüğünü tehdit eden adımları sürdürmesi Bakü-Tahran hattında gerilimin yüksek kalmasına yol açıyor. Son krizin adı ise nota restleşmesi...

İran medyası her gün Azerbaycan aleyhine yalan ve taraflı haber yayınları yaparken, Tahran Azerbaycan'a benzer suçlamayı yöneltti.

Azerbaycan medyasında İran karşıtı yayınlar yapıldığı öne sürülüp önleyici tedbir alınması talebiyle Bakü'ye nota verildi. Azerbaycan'ın yanıtı ise hızlı ve sert oldu. İran Büyükelçisi Abbas Musevi, derhal Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı, karşı nota verildi. Notada İran medyasında Azerbaycan hakkında yapılan gerçek dışı haberlerin iki ülke ilişkilerine zarar verdiği belirtilirken, sorunların Tahran'ın tek taraflı adımlarından kaynaklandığı vurguladı. Bakü'nün iyi niyetli adımlarına yeterli karşılık verilmediği belirtildi. Azerbaycan karşıtı yayınların listesi de tek tek İranlı Büyükelçi'ye sunuldu.

İran, son dönemde Azerbaycan'ın kırmızı çizgilerini cüretkâr biçimde aşıyor. Azerbaycan topraklarının yaklaşık 30 yıl sonra Ermeni işgalinden kurtarılmasının Tahran ve Erivan'ı aynı çizgide birleştirdi.

İran geçen yıl Azerbaycan sınırında asker tatbikat düzenledi. Zengezur Koridoru yakınında bulunan Ermenistan'ın Kafan kentinde konsolosluk açtı. Çünkü Azerbaycan'ın bağımsızlığını sindiremeyen Tahran, Karabağ'da yaratılan yeni gerçekliğe gözlerini kapatmak istiyor. Ve bunu komşusu Azerbaycan'ın toprak bütünlüğünü tehdit etmek pahasını yapıyor.

Bakü - Tahran arasında gerilim 27 Ocak'ta zirveye çıktı. Tahran'daki Azerbaycan Büyükelçiliği'ne düzenlenen terör saldırısında 1 kişi hayatını kaybetmiş, İran saldırıyı fevri bir eylem olarak gösterip önemsizleştirmeye çalışmıştı. Azerbaycan tepkisini büyükelçiliğini tahliye ederek gösterdi.

 

Kaynak: Haber Global TV

Azerbaycan İran nota