Fransa'nın sömürgeci geçmişine ışık tuttu: "Fransa: Hakikatin alt katı"

Azerbaycan Fransa Dünya haberleri

Azerbaycan'da yayın yapan Real TV kanalı Fransa'nın Afrika'daki sömürgeci geçmişine ilişkin bir belgesel hazırladı. Gazeteci Vefa Ağabalayeva, Paris'ten Korsika'ya kadar birçok noktada, Fransa'nın öteki yüzünü gözlemledi. Sistematik ırkçılığa ve azınlıklara yönelik çifte standarda ışık tuttu.

Azerbaycan merkezli Real TV'de yayınlanan belgesel, Fransa'nın karanlık sömürgeci geçmişine ışık tuttu.

Gazeteci Vefa Ağabalayeva Paris'te, dünyanın en büyük yeraltı mezarlarına gitti.  6 milyon insan iskeletinin istif edildiği mezarlık, şu anda popüler bir turizm rotası...

Ağabalayeva, Afrika toplumunun liderleriyle bir araya geldi. Fransa'nın kıtadaki 500 yıllık sömürge politikasının bıraktığı kirli ve karanlık izleri, geçmişten günümüze kadar uzanan problemleri masaya yatırdı. Genç Afrikalıların değişen bakışını mercek altına aldı.

O değişim artık Fransa'da artık daha güçlü hissediliyor... Bunun en net örneği haziran ayında yaşandı. 17 yaşındaki Cezayir asıllı Nahel M.'nin polis kurşunuyla ölmesi, milyonları sokaklara döktü.  Polis şiddeti ve ırkçılığa dair tartışmalar yeniden alevlendi.

Protestolar sırasında Ağabalayeva Fransa'daydı... Ağabalayeva'nın aktardığına göre, Afrika kökenli Fransa vatandaşları, "Biz de Fransız'ız, biz de şiddete karşıyız" derken ırkçı tutumun sadece polis teşkilatında yaşanan bir sorun olmadığını, sistematik ayrımcılığın devletin hemen her kademesinde ve toplumun genelinde var olduğunu söylüyorlar. Eşit yurttaş muamelesi görmek istiyorlar...

Azerbaycanlı belgesel ekibi çekim sırasında, Fransa'daki ayrımcılığa doğrudan tanıklık etti.
Gazeteci Ağabalayeva Afrika kökenli Fransız vatandaşlarıyla, Ermenistan kökenli Fransız vatandaşlarının farklı muameleye maruz kaldığını anlattı.

Fransa'da giderek derinleşen "ayrımcılık" Afrika kökenlilerle sınırlı değil... Akdeniz'de turizm ve tarımla geçinen Korsika, Fransa'daki çifte standartların adeta turnusol kâğıdı. 350 bin kişinin yaşadığı ada 18. yüzyılda Fransa'ya bağlandı.

Kendi dilleri, kimlikleri ve kültürlerine sahip olan Korsikalılar hala, resmi ana dil hakkından mahrum... Ve on yıllardır talep ettikleri genişletişmiş özerklik hakkına da ulaşamıyorlar. Ancak Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, kilometrelerce ötedeki bir avuç Ermeni'nin ayrılıkçı gündemini desteklese de söz konusu kendi sınırlarındaki Korsikalılar olunca aynı tutumu sergilemiyor.

Kendi parlamentolarında ana dillerinde konuşmaları yasaklanan Korsika halkı, Macron'un verdiği sözleri tutmadığını söylüyor, en temel haklarının ellerinden nasıl alındığını anlatıyorlar.

Kaynak: Haber Global TV

Azerbaycan televizyon Fransa