Azerbaycan milli liderini anıyor... Haydar Aliyev'in vasiyetini 17 yıl sonra oğlu yerine getirdi!

İlham Aliyev Azerbaycan

Azerbaycan Ulusal Lideri Haydar Aliyev'in bugün 17'nci ölüm yıl dönümü, Azerbaycanlılar milli liderlerinin huzuruna bu yıl gururla çıkıyor, zira vasiyeti yerine getirilerek, Şuşa dahil işgal altındaki Azerbaycan toprakları kurtarıldı

Azerbaycan sevdalısı Haydar Aliyev, vasiyeti yerine getirilen bir baba... 12 Aralık, bugün Aliyev'in ölüm yıl dönümü. Karabağ'ın işgalden kurtarılmasını vasiyet eden Aliyev'in ölümünden 17 yıl sonra vasiyeti yerine getirildi. Yıllar önce kurduğu ordu giderek güçlenerek bu kutsal görevi yerine getirdi. 

Haydar Aliyev 1993 yılında ülkesinin başına geçtiğinde Azerbaycan'da durum vahim, 1. Karabağ savaşı sürüyor, topraklar parça parça işgal ediliyordu. Bu durumu değiştirmek hiç kolay değildi, Azerbaycan ekonomik krizle boğuşuyordu, ülkede iç karışıklık vardı ve en önemlisi bağımsızlığını yeni kazanan Azerbaycan'ın Ermenistan saldırılarına karşı koymak için düzenli ordusunun olmamasıydı. 

Deneyimli siyasetçi Haydar Aliyev ilk olarak ülkedeki kaosa son verdi, ardından sıcak savaşı durdurdu ve ekonomiyi güçlendirmeye başladı. Dünyanın dev petrol şirketleriyle imzalanan asrın anlaşması onun büyük mücadelesinin zaferiydi. Yabancı yatırımcıların çökmüş bir ülkeye yatırım yapmasını sağladı.  Aliyev, petrol gelirlerinin büyük kısmını orduya yöneltti. Azerbaycan'ın artık düzenli bir ordusu vardı ve her geçen gün daha da güçleniyordu. Karabağ'ı kurtarmak yolculuğu da aslında o zaman başladı. Haydar Aliyev sık sık cepheye gider, sorunları direkt yerinde çözerdi. 

Haydar Aliyev, 12 Aralık 2003'te Amerika'daki Klivlend Kliniği'nde 80 yaşında hayata gözünü yumdu. Geride, geleceğe umutla bakan, ekonomosi hızla gelişmekte olan bir devlet bıraktı, bir de doğru strateji... Bu stratejiyi devam ettirmek için yetiştirdiği genç bir siyasetçi... 

Aliyev'in evladına Karabağ'ı, özellikle de Şuşa'yı işgalden kurtarmayı vasiyet etmişti. Şuşa'da zafer kazandığı gün İlham Aliyev, müjdeyi önce babasıyla paylaştı, ardından halka açıkladı. 

İlham Aliyev, zaferi şu sözlerle duyurdu: "Ben mutlu insanım ki, baba vasiyetini yerine getirdim. Şuşa sen azatsın."

Azerbaycan halkı o gün sevinç gözyaşlarına boğuldu ve Haydar Aliyev'in Şuşa vasiyetini ilk kez o gün öğrendiler. O vasiyet, ölümünden 17 yıl sonra yerine getirilmişti. Bir babanın başlattığı tarihsel davayı, oğlu zaferle taçlandırmıştı. 

 

Kaynak: Haber Global TV

Azerbaycan