Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı: Barış anlaşması taslağının bazı maddelerinde uzlaşıldı

Azerbaycan ABD Dünya haberleri

Azerbaycan ve Ermenistan Dışişleri Bakanlığı heyetlerinin ABD'de gerçekleştirdiği görüşmelerde ilerleme kaydedildi. İki ülke, barış anlaşması taslağının bazı maddelerinde anlaştı ama bazı kilit konularda görüş ayrılığı sürüyor.

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ve Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan, 1-4 Mayıs tarihlerinde ABD'de görülmeler gerçekleştirdi.

Masada normalleşme sürecinin yol haritası ve barış anlaşması hedefi vardı. 2. Karabağ Savaşı'nda Azerbaycan'ın kazandığı zaferin ardından barış anlaşması imzalamaya yanaşmayan Ermenistan, bu kez ABD'nin arabuluculuğunda masaya oturdu. Görüşmelerin kapanış oturumuna ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken da katıldı.

Müzakereler ilerlemeyle sona ererken Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı'ndan açıklama geldi.

Bakanlığın açıklamasına göre, Bakü ile Erivan "Barış ve devletlerarası ilişkilerin kurulmasına ilişkin anlaşma taslağı"nın bazı maddelerinde uzlaşıya vardı. Aynı zamanda bazı kilit konularda pozisyonların farklı kaldığını kabul ettiler.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, iki tarafın barış anlaşması için elle tutulur ilerleme kat ettiğini söyledi.

Blinken, "İki taraf son birkaç gündür oldukça zor konuları konuştular ve kalıcı barış için elle tutulur bir ilerleme kaydettiler. Maratonun son aşamasının en zor kısım olduğunu biliyoruz. ABD olarak bitiş noktasına doğru dostlarımıza destek vermeye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Azerbaycan ve Ermenistan ABD'nin arabuluculuğunda müzakerelere devam edecek. Daha önce AB ve Rusya'nın aracılık ettiği müzakereler Ermenistan'ın uzlaşmaz tutumu nedeniyle başarısızlıkla sonuçlanmıştı.

 



Kaynak: Haber Global TV

Azerbaycan ABD anlaşma