Azerbaycan'da 1 milyon 200 bin kişi işgal altındaki ana yurduna dönmeyi bekliyor

27 yıl önce Ermenilerin işgaline uğrayan Azerbaycan'ın Hocavend şehrinde 145 Azerbaycanlı şehit edildi. Azerbaycan'da bugün halen Ermeni işgali altındaki topraklarına dönmeyi bekleyen 1 milyon 200 bin mülteci bulunuyor

Bugün Ermenistan'ın Azerbaycan'ın Hocavend şehrinde gerçekleştirdiği katliam ve işgalin yıl dönümü. 2 Ekim 1992'de Hocavend şehrini hedef alan silahlı Ermeni güçlerinin baskını sonucunda bin 723 ev yerle bir edilirken aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 145 Azerbaycan vatandaşı, bu sivil gözetmeksizin gerçekleştirilen baskın sırasında hayatını kaybetmişti.

ONLARCA AZERBAYCANLI HOCAVEND'DE ŞEHİT OLDU

Bu saldırılarda çok sayıda insan da yaralanırken bunların 300'ü sakat kaldı. Ayrıca esir alınan 110 Azerbaycanlı gördüğü işkencelere dayanamayarak hayatını kaybetti. Azerbaycan'da hala evine ve toprağına dönmeyi bekleyen 1 milyondan fazla göçmen yaşıyor. 
Hocavend, Ermenistan'ın uluslararası hukuku hiçe sayarak işgal ettiği beşinci Azerbaycan toprağı. Bu şehirden önce Azerbaycan'ın yine Hankendi, Hocalı, Şuşa, Laçın şehirleri silahlı Ermeni güçleri tarafından işgal edilmişti. Hatta Hocavend işgalinden 8 ay önce Ermenistan'ın gerçekleştirdiği Hocalı Soykırımı bugün de insanlık tarihinin en kan dondurucu insanlık suçları arasında sayılıyor. Tamamen yok edilen Hocalı'da 83 çocuk, 106 kadın ve 70'ten fazla yaşlının da aralarında bulunduğu 613 kişi katledilmiş, bin 275 kişi esir alınırken işkence altında kaybolan 150 kişiden halen haber alınamıyor. Hocavend'den sonra 7 Azerbaycan toprağı daha Ermeni silahlı güçleri tarafından işgal edildi. 

BM KARARLARINA RAĞMEN ERMENİ İŞGALİ SÜRÜYOR

29 Ekim 1993 tarihinde Zengilan'ın işgali ile Ermenistan'ın Azerbaycan topraklarında gerçekleştirdiği işgal harekatı sona erdi. Mayıs 1994'te imzalanan Bişkek Protokolü ile barış sağlandı. Fakat iki ülke arasındaki gerilim, cephe hattında hiç bitmedi. İki ülke sınırında ateşkes anlaşmasına rağmen açılan ateşler sonucu Azerbaycan askerleri halen şehit olmaya devam ediyor.

Birleşmiş Milletler'in bugüne kadar aldığı dört ayrı karar Ermenistan'ın Azerbaycan topraklarını derhal ve kayıtsız şartsız terk etmesini zorunlu kılsa da Ermenistan işgal politikasını sürdürüyor ve Azerbaycan topraklarını terk etmemekte direniyor. Halen Azerbaycan topraklarının beşte biri Ermeni işgali altında bulunuyor.