Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev 2. Karabağ Savaşı'nın ardından ilk kez Kelbecer'de

İlham Aliyev Azerbaycan

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ermeni işgalinden kurtarılan Kelbecer ve Laçın illerini ziyaret etti. Cumhurbaşkanı Aliyev, ziyareti kapsamında Toğanalı-Kelbecer kara yolu üzerinde Murovdağ'da ve Kelbecer-Laçın kara yolu üzerinde inşa edilecek tünellerin temelini attı

Laçın Uluslararası Havalimanı'nın temelini de atan Aliyev, Kelbecer kent merkezinde Azerbaycan bayrağını göndere çekti.

Aliyev, Kelbecer'deki İstisu kaplıcasını da ziyaret etti.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev 2. Karabağ Savaşı'nın ardından ilk kez Kelbecer'de - Resim : 1

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Kelbecer ilini ziyareti sırasında yaptığı konuşmada, "Bildiğiniz gibi, talimatım üzerine 14 ekonomik bölge oluşturuldu. Bunlar arasında iki ekonomik bölgenin - Karabağ ve Doğu Zengezur ekonomik bölgelerinin - oluşturulması dikkati çekti. Bence bu çok doğru bir adım. Bu, hem tarihe hem de geleceğe dayanmaktadır. Çünkü hem Karabağ hem de Zengezur bizim tarihi topraklarımızdır. Karabağ ekonomik bölgesinde Karabağ bölgesinin tüm illeri birleştirildi. Doğu Zengezur ekonomik bölgesinde Doğu Zengezur'a ait iller birleştirildi.

Batı Zengezur ise şu anda Ermenistan’ın kontrolü altında. Fakat Zengezur koridorunun yapımı sonucunda tabii ki bu koridor aracılığıyla vatandaşlarımızı ata yurtlarına geri getireceğiz. Böyle planlar var ve bu çok doğal çünkü vatandaşlarımız, bugünkü Ermenistan topraklarından, sadece Zengezur’dan değil, aynı zamanda burasıyla sınırda bulunan Göyçe bölgesinden de kovulmuşlar ve onların ata yurtlarına giderek orada yaşamaya hakları var. Biz bunu bir sonraki aşamaya bırakıyoruz." dedi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev 2. Karabağ Savaşı'nın ardından ilk kez Kelbecer'de - Resim : 2

Aliyev, "Biz Kelbecer ve Laçın istikametinde devlet sınırlarımızı güçlendiriyoruz. Bu sınır yaklaşık 30 yıl Ermenilerin elindeydi ve mayıs ayında karlar eridikten sonra biz bu sınırlara gittik, mevzilerimizi belirledik, Zengezur'a yerleştik ve orada yerimizi sağlamlaştırıyoruz. Orası bizim toprağımız. Ermenistan tarafından dile getirilen fikirler tamamen asılsızdır. Biz kendi toprağımızdayız, Karagöl de bizim, diğer yerler de bizimdir. Biz geldik. Bu bölge 30 yıl Ermenilerin elindeydi. Eğer sınır onların dediği yerden geçiyorsa, orada kalsalardı. Ne oldu peki? Biz geldikten sonra, bizim doğru yere yerleşmediğimizi söylediler. Biz nerede gerekiyorsa orada duruyoruz ve eğer istersek, nerede uygun görürsek orada dururuz. Bunu kimse unutmasın.  Şimdi Savunma Bakanlığı ve Sınır Birlikleri aracılığıyla Murovdağ'dan Araz Nehri'ne kadar tüm sınır boyunca sınır altyapısı ve askeri birlikler oluşturuluyor. Biz bu sınırlarda yerimizi sağlamlaştırıyoruz. Bu kimi endişelendiriyorsa, kim sinirleniyorsa su içsin." ifadelerini kullandı.

Kelbecer'deki araç yolunun Ermeniler tarafından inşa edildiğine dikkat çeken Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, "Ermeniler Basarkeçer'den Kelbecer'e gitmek için Laçın koridoruna alternatif bir yol inşa etmişler. Şimdi biz bu yolu kullanıyoruz. Bu yolu Ermeniler inşa ettiğinde Azerbaycan buna ciddi itiraz etmişti. Buna imkan verilmemesi gerektiğini ve bunun Ermenilerin göç siyasetinin bir parçası olduğunu söylemiştik. Bizi dikkate alan olmadı. Biz geldik, bayrağımızı göndere çektik ve düşmanı topraklarımızdan kovduk. Şimdi ise bu yolu kullanıyoruz. Ermeniler ise bu yoldan mahrum oldu. O yüzden bu yolu da askeri ganimet olarak görebiliriz.” dedi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev 2. Karabağ Savaşı'nın ardından ilk kez Kelbecer'de - Resim : 3

Aliyev'in eşi Mihriban Aliyeva'nın Instagram hesabından paylaştığı görüntülerde, Cumhurbaşkanı Aliyev'in kendi kullandığı araçla bölgeyi ziyaret ettiği görüldü.

Aliyev, görüntülerde, yol boyunca yıkık durumdaki yerleşim birimlerini göstererek, tüm köylerin Ermenistan güçlerince yıkıldığını söyledi. Aliyev, Kelbecer ve Laçın'ın dağları, vadileri ve ormanlarıyla çok güzel tabiata sahip olduğunu ifade etti.

Cumhurbaşkanı Aliyev, ziyareti kapsamında Toğanalı-Kelbecer kara yolu üzerinde Murovdağ'da ve Kelbecer-Laçın kara yolu üzerinde inşa edilecek tünellerin temelini attı.

Azerbaycan İlham Aliyev Kelbecer Laçın