Avrupa Parlamentosu’ndan AB Komisyonu’na dava

Avrupa AB
Avrupa Parlamentosu’ndan AB Komisyonu’na dava

Avrupa Parlamentosu, ‘hukukun üstünlüğü’ yaptırım mekanizmasını uygulamadığı gerekçesiyle Avrupa Birliği’nin yürütme organı AB Komisyonu'na dava açtı.

Avrupa Birliği içinde ‘hukukun üstünlüğü' konusundaki anlaşmazlıklar devam ediyor. Son olarak Avrupa Parlamentosu, hukukun üstünlüğü ile ilgili yaptırım mekanizmasını uygulamadığı gerekçesiyle AB'nin yürütme organı AB Komisyonu’na dava açtı.

AP'den yapılan açıklamada, AP Başkanı David Sassoli’nin talebi üzerine parlamentonun hukuk servisinin AB Komisyonu’na Koşulluluk Tüzüğü’nü uygulamaması nedeniyle açtığı davayı Adalet Divanı’na sunduğu ifade edildi.

Açıklamada Sassoli'nin, “Parlamento kararlarında talep edildiği gibi, hukuk servisimiz bugün Koşulluluk Tüzüğü’nün uygulanmaması nedeniyle AB Komisyonu’na dava açtı. AB Komisyonu’nun tutarlı bir şekilde hareket etmesini ve AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’in bu konuyla ilgili son genel kurul görüşmemizde verdiği sözleri yerine getirmesini bekliyoruz. Sözler eyleme dönüştürülmelidir” ifadelerine de yer verildi.

Geçtiğimiz aralık ayında kabul edilen düzenleme ile AB’nin, hukukun üstünlüğünün tehdit altında olduğu durumlarda üye devletlere AB bütçesinden yapılacak ödemeleri askıya almasına izin veriliyor ancak AB Komisyonu şimdiye kadar söz konusu düzenlemeyi uygulanmaktan kaçındı. Bu nedenle AP'nin hukuk işleri komisyonu daha önce AB Komisyonu'na yasal işlem yapılmasını tavsiye etmişti.

Kaynak: İHA

AP AB Komisyonu dava dünya Avrupa Parlamentosu hukuk