Avrupa'da koronavirüs alarmı! İkinci dalga paniği yaşanıyor

Almanya Fransa İngiltere İtalya koronavirüs
Avrupa'da koronavirüs alarmı! İkinci dalga paniği yaşanıyor

Avrupa'da yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınında vaka sayıları rekor tazelerken Fransa, Almanya, Belçika, İngiltere, İtalya, İspanya gibi ülkelerde ikinci dalga paniği yaşanıyor

Almanya Başbakanı Angela Merkel, koronavirüs salgınına ilişkin yetkililerle toplantı yaptı. Toplantıya ilişkin açıklamalarda bulunan Almanya hükümet sözcüsü Steffen Seibert, hükümetin salgını ciddiye aldığını belirterek toplantıda korona vakalarındaki artışı durdurabilmek için alınacak önlemlerin ele alındığını söyledi. Almanya'nın salgının ikinci dalgasının başında olduğunu belirten Sözcü, salgınla mücadelenin önlem almakla mümkün olduğunu ifade etti.

ALMANYA: KARAR VERME ZAMANI

Seibert, "Şimdi salgının artışına karşı başarılı bir şekilde karşı koyup koyamayacağımıza karar verme zamanıdır. Salgınla mücadele enfeksiyon zincirlerini takip etmekle mümkündür. Artışın devam etmesi veya düşüşe geçmesi aldığımız önlemlerin neticesini görmemiz için önemli bir göstergesidir. Başbakan korona kabinesiyle bir araya geldi. Çarşamba günü 16 eyaletin başbakanı ile bir araya gelerek durum değerlendirilmesi yapılacak" dedi.

Robert Koch Enstitüsü'ne göre, son 24 saatte Almanya'da 2 bin 467 yeni korona enfeksiyona rastlandığı ve 6 kişinin öldüğü bildirildi. Son verilere göre korona virüs vak'a sayısının 325 bin 331’e yükseldiği ülkede hayatını kaybedenlerin sayısı 9 bin 621’e ulaştı.

FRANSA: GÜÇLÜ BİR İKİNCİ DALGADAYIZ

Fransa Başbakanı Jean Castex'ten önemli bir açıklama geldi. Başbakan Castex salgının seyrine yönelik Fransız basınına yaptığı açıklamada, "Güçlü bir ikinci dalgadayız" diyerek artık rahatlık olamayacağını ifade etti.

Ülkede günlük vaka sayısında rekor kırılması ve toplam 734 bin 974 vakaya ulaşılmasını değerlendiren Başbakan Castex yeni kısıtlamalar getirilebileceğini bildirdi. Gerekirse bölgesel olarak sokağa çıkma yasağı ilan edilebileceğini dile getiren Başbakan Castex, "İkinci dalganın etkisine bağlı olarak müdahale araçlarımızı uyarlamamız gerektiğini düşünüyorum" diye konuştu. Castex, durumun gidişatına göre gerekli kısıtlamaların getirileceğini ifade etti. Fransa Başbakanı Castex, ülke çapında sokağa çıkma yasağı ilan etmek istemediklerini belirterek bunun için hükümetin çalışacağını vurguladı.

İNGİLTERE'DE YENİ KISITLAMALAR AÇIKLANDI

İngiltere’de son günlerde kritik vaka artışları endişene neden oldu. Başbakan Boris Johnson, virüsün yayılmasına engel olmadıkları takdirde, ‘önüne geçilemez ölüm oranıyla’ karşı karşıya kalabileceklerini ifade etti. Johnson, ‘orta, yüksek ve çok yüksek’ olmak üzere 3 uyarı seviyesi oluşturulduğunu ifade etti.

İTALYA ÖNLEMLERİ ARTTIRACAK: GEREKİRSE BARLAR, MAĞAZALAR KAPATILACAK

İtalya’da hükümet, son dönemde Covid-19 vakalarında yaşanan artışın ardından yeni önlemler almaya hazırlanıyor. Sağlık Bakanı Roberto Speranza, yeni kısıtlamalar ile ev partilerine katılanların sayısının kısıtlanacağını veya ev partilerinin tamamen yasaklanacağını aktardı. Speranza, insanların kalabalık bir şekilde bir araya gelmesini engellemek için gerekirse barların, gece kulüplerinin ve mağazaların kapatılacağını ifade etti. Bakan Speranza, özel partilere yönelik tedbirin virüsün aile çevrelerinde yayılmasını önlemeyi amaçladığını belirtti.

Başbakan Giuseppe Conte ise yeni kısıtlamaları içeren bir kararnamenin en geç 15 Ekim’de imzalanması gerektiğini dile getirdi. Conte, "Ulusal bir kilitlenmeden kaçınmak için iyi nedenlerim var, ancak vakalar yükselmeye devam ederse yerel düzeyde kilitlemeler olabilir” ifadelerini kullandı. Başbakan Conte, "Yeni kararı bu gece onaylamaya çalışacağız" dedi.

BELÇİKA'DA HAFTA SONUNA KADAR VAKA SAYISI 10 BİNE ULAŞABİLİR

Belçika Ulusal Kriz Merkezi tarafından bugün yapılan açıklamada, koronavirüs salgınının ülkede etkisini arttırmaya devam ettiği ve hafta sonuna kadar günlük vaka sayısının 10 bine ulaşabileceği ifade edildi. Koronavirüsle mücadelede Arabirim Sözcüsü Yves Van Laethem bugün verdiği bir röportajda, ülkede salgının seyrine dair endişesini ifade ederek, ikinci dalga hakkında açıklamalarda bulundu. Laethem, "Vaka sayısında neredeyse üssel bir artış var. Hastanelere yatışlarda da önemli bir artış var. Hastanelerde baskı artıyor" dedi.

Sciensano Ulusal Halk Sağlığı Enstitüsü tarafından açıklanan raporda ise, Belçika’da son yedi gün içerisinde günlük ortalama 4 bin 154 yeni vaka bildirildiği ve bunun haftalık olarak yüzde 89 artışa denk geldiği ifade edildi. Halk Sağlığı Enstitüsü, dün hastanede tedavi altına alınan Covid-19 hasta sayısının 4 Ekim tarihine kıyasla yüzde 53 artarak bin 329’a ulaştığını aktardı. Enstitü, ülkede Covid-19’a bağlı can kayıplarının bir önceki 7 günlük dönemde yüzde 9,4 olduğunu, son 7 günde ise bu oranın ortalama yüzde 16,1’e yükseldiğini ifade etti.

Hükümetin vaka ve can kayıplarında yaşanan artış üzerine sokağa çıkma yasağı, hareket kısıtlamaları ve bir dizi yeni önlem alması bekleniyor. Belçika’da bugüne kadar 162 bin 258 kişide Covid-19 tespit edilirken, 10 bin 191 kişi virüs nedeniyle hayatını kaybetti.

İSPANYA'DA KISITLAMALAR PROTESTO EDİLDİ

İspanya’da hükümet, koronavirüs salgınında artan vaka sayıları nedeniyle başkentte geçtiğimiz günlerde Olağanüstü Hal (OHAL) ilan etmişti. Aşırı sağcı Vox Partisi öncülüğünde düzenlenen protestoda başkentte uygulanan kısıtlamalar protesto edildi. Göstericiler, araçları ile oluşturdukları konvoyla kornolara basarak kentte tur attı. Araçlarından İspanya bayrakları sallayan göstericiler, sık sık “İspanya çok yaşa, hükümet istifa” sloganı attı.

avrupa Fransa Almanya Belçika İngiltere İtalya İspanya koronavirüs