Asyalı kadınlar Avrupalı hemcinslerini nasıl geçti? Servetleri artsa da...
Asyalı kadınların serveti Avrupalı kadınların servetini tarihte ilk kez geride bıraktı. Bununla birlikte çarpıcı artış toplum içinde ve iş hayatında kadının konumunun dikkat çekici bir biçimde arttığını da göstermiyor. Rakamlar oldukça farklı bir hikaye anlatmakta.
Tarihte ilk kez Asya'daki kadınlar, Kuzey Amerika hariç tüm bölgelerdeki kadınlardan daha fazla servete sahip. Batı Avrupalı hemcinslerini 2021'in sonunda geride bırakan Asyalı kadınların servetleri aynı zamanda dünyanın hiçbir yerinde görülmeyen bir hızda artıyor. Boston Consulting Group'un Nikkei Asia için yaptığı Japonya'nın hesaba katılmadığı analize göre, Asya'daki kadınlar, 2026'da Batı Avrupa ile olan servet farkını 6 trilyon doların üzerine çıkararak 27 trilyon dolara sahip olacak. 2019-2026 yılları arasında yaşanan ve öngörülen servet artış oranı ise yüzde 10.6 seviyesinde. Kuzey Amerika için bu oran yüzde 8.3, Batı Avupa için ise yüzde 5.8 olarak görülüyor.
Asya'daki kadınlar 2019'dan bu yana kolektif servetlerine her yıl 2 trilyon dolar ekliyor. Analizde, yatırım fonları, hayat sigortası, emekli maaşları, kote edilmiş ya da edilmemiş hisseler ve diğer hisse senetleri, mevduatlar, bonolar gibi finansal varlıklar hesaba katılmakta. Japonya ise şu sebeple dışarıda tutuldu. Japonya'da kadınlar, karşılaştırıldıkları ekonomilere ve pazarlara göre ülke servetinin çok çok küçük bir kısmına sahip. Bununla birlikte Japonya'da kadınların servetleri yüzde 2.6 gibi çok yavaş bir hızda büyümekte.
SERVET ARTIŞI İYİLEŞME ANLAMINA GELMİYOR!
Buna sebep olarak Japonya'nın diğer Asya ülkelerine göre çok daha katı bir ataerkil toplum sistemine sahip olması gösterilmekte. Fakat bu servet artışının kadınların geneli için şartların iyileştiği anlamına gelmediğini de vurgulamak gerek. Peki ortaya çıkan bu tabloyu nasıl açıklayabiliriz?
Dünya Eşitsizlik Veri Tabanı'na göre en zengin yüzde 10'luk dilim, dünyadaki tüm servetin yüzde 60'tan fazlasına sahip. En alttaki yüzde 50'lik kesime ise yüzde 5'lik bir pay kalıyor. Asya'nın ve dünyanın en kalabalık iki ülkesi olan Çin ve Hindistan'da bu fark giderek açılmakta. Oxfam'ın 2016'da yaptığı bir araştırma bu farkın aynı zamanda cinsiyetçi olduğunu da gözler önüne sermekte. Yani bu iki ülkede zenginle fakir arasında açılan makas, söz konusu fakir kadınlar olduğunda çok daha genişliyor.
Willis Towers Watson 2022 Küresel Varlık Sermayesi Raporu'na göre ise Asya'da kadınlar, erkeklerin emekli oldukları yaşa kadar biriktirdikleri servetin yüzde 74'üne kadar biriktirebiliyor. Yani Asyalı ortalama bir erkeğin 1 milyon dolarlık bir birikimle emekli olduğu senaryoda Asyalı ortalama bir kadın 740 bin dolara ulaşabiliyor. Peki Asyalı kadınlar Avrupalı hemcinslerini nasıl geride bıraktı? Bu noktada bir başka çarpıcı detaya bakmak gerek...
KADIN MİLYARDERLERİN SAYISI ARTIYOR
Forbes'in milyarderler listesinde Asyalı kadınların sayısı 2010'da sadece 13'tü. Bu sayı 2022'de 92'ye yükseldi. Hindistanlı gazeteci, yazar Shreya Raman, söz konusu durumu ve genel olarak bölgede artan eşitsizliği “Geçtiğimiz birkaç on yıl boyunca yeni teknolojiler, küreselleşme ve pazar odaklı reformlar ekonomik büyümeyi hızlandırdı ancak eşitsizliğin boyutu da büyüdü” ifadeleriyle yorumluyor. Öte yandan Güney Asya'da, kast sistemi gibi toplumsal ayrımcılık biçimleri de eşitsizlikte önemli bir rol oynuyor.
Aynı zamanda raporlar, Asya'daki kadınların yaklaşık yüzde 75'inin genellikle güvencesiz, düşük ücretli ve sosyal korumaya erişim olmayan kayıt dışı sektörde çalıştığını ifade ediyor. Dünya Eşitsizlik Veri Tabanı üzerinden Nikkei Asia'nın; Bangladeş, Çin, Endonezya, Hindistan, Pakistan, Singapur, Tayland ve Vietnam'ı odak alarak yaptığı analiz, bahsi geçen ülkelerden sadece Çin'de kadınların işgücü gelirindeki payının azaldığını ortaya koyuyor. Çin'deki kadınlar 1991'de ülkenin emek gelirinin yaklaşık yüzde 40'ını oluşturmaktaydı. Bu pay 2019'da yüzde 33.4'e geriledi. Kıta genelinde bu veride büyük farklılıklar da görülüyor. Pakistan'da 2019'da kadınların işgücü gelirindeki payı yüzde 7.4'tü, Vietnam'da aynı oranın yüzde 42 olduğu görülüyor.
KADINLAR DAHA GEÇ EVLENİP DAHA AZ ÇOCUK SAHİBİ OLSA DA...
Öte yandan kadınların ekonomik güçlenmesinin göstergeleri arasında eğitim düzeyi, evlenme yaşı ve sahip olunan çocuk sayısı gibi kriterler de yer almakta. Yukarıdaki sekiz ülkenin tamamında kadınlar daha geç evleniyor ve ortalama daha az çocuk doğuruyor. 1990'lardan bu yana bölgedeki kadınların lise sonrası eğitime devam etme oranı da yükseldi.
Ancak bu gelişmeler işgücüne katılımda bir artışa dönüşmedi. Çin'de kadınların işgücüne katılımı 1991'den beri istikrarlı bir şekilde düşüyor; Hindistan'ta ise düşüş, 2005'ten bu yana keskin bir şekilde görülmekte. Bunda ise kadınların orantısız miktarda yer aldığı ücretsiz emek önemli bir rol oynamakta. Uluslararası Çalışma Örgütü'nün raporuna göre, dünya genelinde ücretsiz bakım işlerinin yüzde 76'sını kadınlar yapıyor ve bu noktada erkeklere göre üç kattan fazla zaman harcıyorlar.
Kaynak: Nikkei Asia, Forbes, Japan Times
Kaynak: Web Özel