Astana'da Erdoğan-Putin zirvesi! İki liderden önemli mesajlar

HABER MERKEZİ
Recep Tayyip Erdoğan Vladimir Putin

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Astana'da bir araya geldi. İki lider önemli mesajlar verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ayrıca Putin'i Türkiye'ye davet etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Şanghay İşbirliği Örgütü 24'üncü Devlet Başkanları Zirvesi kapsamında Kazakistan'ın başkenti Astana'da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le görüştü.

Liderler, ikili görüşme öncesi basın mensuplarına konuştu.

Erdoğan, "Ben sizleri de en kısa zamanda ülkemde ağırlamayı bekliyorum" dedi, Putin ise "Muhakkak geleceğim" yanıtını verdi.

Rusya Devlet Başkanı Putini, "Dünyadaki tüm zorluluklara rağmen Rusya ile Türkiye arasındaki ilişkiler adım adım ilerliyor" dedi.

Erdoğan'ın açıklamaları şöyle:

"Telefon diplomasisi ile görüşmelerimiz oldu. Arkadaşlarımız irtibat halindeler. Bakanlarımız irtibatlarını sürdürdüler. Şu anda birlikte yapmakta olduğumuz çok önemli bir adım var. Akkuyu. Arzumuz onu bir an önce devreye almak. Ardından da Sinop Santrali'yle ilgili görüşmelerimiz var. Bu konuda ciddi adımlar atabileceğimize inanıyoruz. Konuyla ilgili olarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımız görüşmelerini sürdürüyor.

55 milyar dolarlık hacim bizim için çok önemli değil. Bizim hedefimiz 100 milyar doları yakalamak. Ben buna ulaşabileceğimize inanıyorum. 7 milyon turistin ülkemize gelmesi bizler için çok önemli. Rus turistlerin Türkiye'de ağırlanması önemli. Bu konudaki samimiyetimize devam ediyor. Bunu aynı şekilde devam ettireceğiz. Yeter ki Rus turistler Türkiye'den memnun kalsınlar."

İki lider daha sonra basına kapalı bir görüşme gerçekleştirdi. Erdoğan ve Putin'in görüşmesi 1 saat 10 dakika sürdü. 

İLETİŞİM BAŞKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

Görüşmenin ardından İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Şanghay İşbirliği Örgütü 24'üncü Devlet Başkanları Zirvesi için gittiği Kazakistan’ın başkenti Astana’da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir görüşme gerçekleştirdi.

Görüşmede Türkiye ile Rusya ikili ilişkilerinin yanı sıra Ukrayna-Rusya savaşındaki son durum, İsrail’in Filistin topraklarındaki saldırıları, Suriye’deki gerilimde çözüm arayışları ve terörle mücadele konuları ele alındı.

Görüşmede Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin bölgesinde ve dünyada barışın tesisi için çaba göstermeye devam edeceğini, Türkiye’nin Rusya ile Ukrayna arasında devam eden savaşın önce ateşkes, ardından barışla sona erdirilmesi için uzlaşı zeminini oluşturabileceğini, iki tarafı da memnun edebilecek adil bir barışın mümkün olduğunu ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmede, İsrail’in Filistin topraklarındaki saldırıları ve Lübnan’a yönelik tehditlerinin bölgesel ve küresel barışı ve huzuru hedef aldığını, çatışmaların yayılmasının en büyük zararı bölge ülkelerine vereceğini, uluslararası toplumun artık İsrail’in durdurulmasına odaklanması gerektiğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin sınırlarının hemen ötesinde bir teröristan kurdurmamakta kararlı olduğunu, başta Suriye iç savaşı olmak üzere terör örgütleri için elverişli alan oluşturan istikrarsızlıkların sonlandırılması için somut adımlar atılmasının önemini ortaya koyarken Türkiye’nin çözüm için iş birliğine hazır olduğunu söyledi.