Aslını onarmak yerine dev plastik maketini yaptılar internetin diline düştüler!

Meksika
Aslını onarmak yerine dev plastik maketini yaptılar internetin diline düştüler!

Meksika, Tenoktitlan'ın Düşüşü'nün 500. yıldönümünü görkemli bir törenle kutladı. Yerli direnişi vurgusu yapılan kutlamada ışıklı gösterilerin merkezi olan maket piramit sosyal medyada gündem oldu. Taklidi yapılan Templo Mayor'un tadilatına aylardır kaynak aktarılmadığı ortaya çıktı.

Aztek İmparatorluğu'nun başkenti Tenoktitlan'ın ana tapınağı olan ve 1987'de UNESCO Dünya Mirasları Listesi'ne eklenen Templo Mayor, hayata döndü. Ancak bir maket olarak... Söz konusu maket 13 Ağustos'ta kutlanan Tenoktitlan'ın Düşüşü'nün 500. yıldönümünde de dikkat çekti.

Tenoktitlan'ın yerinde şu an Meksika'nın başkenti Mexico City duruyor. Yaklaşık 22 milyon insanın yanı sıra ciddi bir tarihi mirasa da ev sahipliği yapan başkentin tarihinin en önemli yapılarından Templo Mayor'un maketi bir Meksikalı şirket tarafından yaptırıldı.

DEV BİR OYUNCAK

Bir kesim tarafından tepki çeken dev yapay piramit neon ışıklarla aydınlatılan polyester kaplamasıyla devasa bir oyuncağı andırıyordu.

Aslını onarmak yerine dev plastik maketini yaptılar internetin diline düştüler! - Resim : 1

Eleştirilerin gelmesine sebep olan unsurlardan en önemlisi, birkaç adım ötedeki gerçek piramidin hükümet tarafından kaynak aktarılamaması nedeniyle bir süredir kapalı olması.

Templo Mayor, bir dolu fırtınasında arkeolojik alandaki metal çatının çökmesi nedeniyle nisan ayında kapatıldı. Yaklaşık dört ay geçti ancak hala tamir edilemedi ve hem piramidin kalıntıları hem de alanın bitişiğindeki müze ziyaretçileri kapalı halde kaldı.

Tadilat için umutsuzca paraya ihtiyaç duyan alanın yanına gösterişli bir çakma piramit inşa etmiş olmak ve böylece ortaya çıkan ironi, Meksika'da Twitter'da gündem oldu. Maketle ve bu trajikomik durumla dalga geçenler, Twitter gündemine damga vurdu.

Aslını onarmak yerine dev plastik maketini yaptılar internetin diline düştüler! - Resim : 2

'MEME' YAĞMURU!

Örneğin Drake'in meşhur şarkısı Hotline Bling'in video klibinden alınan iki kareyi barındıran dünyaca ünlü 'meme' bu konuya da adapte edildi. Drake'in yerine geçen Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador “Templo Mayor'un tadilatı için yatırım yapmak yerine plastik bir maket yapmayı” tercih ediyor!

Bir başka 'meme' ise The Simpsons'ın unutulmaz bölümlerinden biri olan “El Viaje Misterioso de Nuestro Jomer” (Bizim Homer'ın Gizemli Yolculuğu) adlı bölümde Homer'ın tırmandığı dev piramidin tepesinde konuştuğu Space Coyote'ye göndeme yapıyordu.

Bir başka Twitter kullancısı ise piramidin Daft Punk'ın yeniden bir araya geldiklerini ilan edip unutulmaz bir konser verecekleri bir sahne olduğunu öne sürmekteydi!

Ocesa adlı şirket tarafından yaptırılan piramide kaç para harcandığı bilinmiyor. Bunun yanında yapılmayan tadilatın neden yapılmadığına dair bir bilgi de yok.

Aslını onarmak yerine dev plastik maketini yaptılar internetin diline düştüler! - Resim : 3

Sadece Lopez Obrador'un göreve geldiğinden bu yana Templo Mayor'un bütçesini yüzde 75 oranında azalttığı biliniyor. Bu sebeple devam eden kazı çalışmaları da oldukça yavaşlamış durumda.

OBRADOR'DAN FARKLI VURGU

Bunun da nedeni bilinmiyor zira Lopez Obrador'u anlamak güç. 13 Ağustos 1521'de Hernan Cortez, beraberindeki İspanyollardan oluşan ordu ve yerel müttefiklerin Aztek İmparatorluğu'nu mağlup etmesi, 500. yıldönümünde kutlanırken törene İspanya'nın Meksika Büyükelçisi davet edilmedi. ABD'den, Kanada'dan ve Meksika'dan yerli halklar törene katılırken “500 yıllık yerli direnişi” vurgu yapılan nokta oldu.

Aslını onarmak yerine dev plastik maketini yaptılar internetin diline düştüler! - Resim : 4

Hatırlanacağı üzere Obrador yakın geçmişte “Aztek İmparatorluğu'nun İspanyollar tarafından fethi” sırasında yaşanan insan hakları ihlalleri için İspanya ve Vatikan'dan özür dilemelerini talep etmişti.

BİRKAÇ HAFTA DAHA KALACAK!

Devasa Templo Mayor replikası, İspanyolların Aztek başkenti Tenochtitlan'ı yerle bir etmeye ve günümüz Mexico City'sini inşa etmeye başlamasının yıldönümünü anmak için birkaç hafta boyunca Zocalo'da kalacak. İşgal sırasında kuvvetler Templo Mayor piramidini yok ettiler ve enkazın çoğunu şehrin dev Roma Katolik katedralini inşa etmek için kullandılar.

Federal Kültür Bakanlığı Festival Direktörü Argel Gomez, Templo Mayor'a atıfta bulunarak “Aztekler için evrenin merkeziydi” dedi: “Bu, kişinin yeraltı dünyasına ve farklı göksel seviyelere girebileceği noktaydı.”

Ne yazık ki, “Azteklilerin evrenlerinin merkezi” bir süre daha kapalı kalacak. Ancak ziyaretçiler en azından birkaç haftalığına bunun yerine bir kopyanın keyfini çıkaracaklar... En azından öyle umuluyor.

metin.aktasoglu@haberglobal.com.tr

Kaynak: Haberde yer alan bilgilerin büyük bir kısmı Vice'da yayınlanan "Mexico Built a Fake Aztec Temple Instead of Fixing the Real Sacred One" başlıklı makaleden derlenmiştir.

Kaynak: Web Özel

Meksika piramit